INNEHÅLL

Snöröjning i kommunen

Stora mängder snö föll under tisdags morgonen. Så här jobbar vi med snöröjning.

Vägarna i de centrala delarna av kommunens orter samt större gång- och cykelvägar tillhör det prioriterade vägnätet, därför plogas de först. När det arbetet är klart röjs övriga vägar och gång- och cykelvägar.

Om snöröjningen

Snöröjningen görs vid 5 cm snö på gång- och cykelvägar samt de prioriterade vägarna, och vid 10 cm snö på övriga gator.

Normalt startar snöröjningen efter att snöfallet har upphört. Vid ihållande snöfall påbörjas arbetet tidigare och vid stora mängder snö är det ibland nödvändigt att köra de prioriterade gatorna igen. Då dröjer det längre tid innan övriga gator snöröjs, trots att det ligger mer snö än 10 centimeter.

I första snöröjningsläget öppnas gator och gång- och cykelvägar upp. Det innebär att det blir vallar och snöhögar utefter gatorna som inte alltid ligger på bästa stället. Dagen efter körs samma runda igen. Då trycks snön ut i kanten och man flyttar vallar och snöhögar. Efter ett rikligt snöfall tar det ungefär tre dagar innan allt är färdigt.

Med snö och kyligare väder kan det också förekomma halka. För halkbekämpning används stenflis eller sand, antingen saltfri eller saltinblandad.

Gångbanor

Fastighetsägare är ansvariga för vinterväghållning av gångbanor intill sin egen fastighet. Tänk på att du kan bli ansvarig om någon halkar och skadar sig utanför din fastighet. Skotta därför undan snön och sanda marken. Behöver du sandningsgrus? Det kan du utan kostnad hämta ur sandningslådor vid tekniska förvaltningens förråd i Gislaved och Smålandsstenar.

Läs mer om snöskottning och sandning på vår webbplats.

Sidan uppdaterades senast: