Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Kvinna visar böcker.

Maria Hassel visar upp några av böckerna som finns med på klassikerlistan.

Gör en "klassiker" - genom att läsa böcker

Nu kan du göra Biblioteksklassikern genom att läsa fyra böcker under ett år. Det går även att vara med på bokträffar för att diskutera böckerna. Uppstartsträffar 3 mars.

Som första kommun i Sverige startar biblioteken upp Biblioteksklassikern. Den är som en bokcirkel i stort format. Från en lista med 50 klassiska böcker väljer deltagaren vilka fyra böcker hen vill läsa.

Uppstartsträffar med information genomförs 3 mars. Under hösten anordnas sedan samtalsträffar. Den som vill läsa utan att delta i någon träff är också välkommen. Det går även att se aktiviteten som en tävling och sikta på att bli först med att genomföra Biblioteksklassikern eller kanske bli den som läst flest klassiker under året.

- Bibliotekens bokcirklar är populära och ofta fullbokade. Vi startar Biblioteksklassikern för att alla som vill ska kunna delta. Här finns ingen begränsning i antal deltagare, säger Maria Hassel, bibliotekarie på Smålandsstenars bibliotek.

Idén till Biblioteksklassikern kommer från Maria Hassel och är egendesignad och unik. Maria berättar att det finns liknande aktiviteter i ett par andra kommuner men inte med samma upplägg. Hon har inspirerats av ”En svensk klassiker” som är en idrottsutmaning där man genomför fyra olika grenar under ett år och som återkommer år efter år vilket även Biblioteksklassikern kommer att göra.

Så här går det till:

Läs fyra av böckerna från klassikerlistan, vilken innehåller 50 titlar. Eller läs tre av böckerna och lägg till en bok som du tror kommer att bli en klassiker. Om du vill kan du vara med på bokträffarna i höst där vi diskuterar klassikerna som vi har läst. Det är frivilligt, du kan vara med på aktiviteten utan att delta i träffarna.

När du har genomfört Biblioteksklassikern får du en pin och det lottas ut t-tröjor bland deltagarna.

- Jag hoppas att aktiviteten skapar ett forum för bokdiskussioner, gemenskap och att den ökar läslusten, säger Maria Hassel.

Besök något av kommunens bibliotek för mer information. Där anmäler du dig också.

Uppstartsträffar

Välkommen på våra uppstartsträffar där vi berättar om hur aktiviteten går till.

  • Tisdag 3 mars, klockan 18.00, Anderstorp
  • Tisdag 3 mars, klockan 18.00, Smålandsstenar

Några av titlarna

Böckerna på klassikerlistan är så kallade klassiker vilka har valts ut av gruppen som jobbar med projektet. De finns att låna på biblioteken och de flesta finns även på lättläst svenska samt som ebok. Klassikerlistan och mer information finns att hämta på kommunens bibliotek och bokbuss. Några av titlarna är:

Stolthet och fördom av Jane Austen
Oliver Twist av Charles Dickens
Okänd soldat av Väinö Linna
Mor gifter sig av Moa Martinson
Utvandrarna av Vilhelm Moberg
Hemsöborna av August Strindberg

Sidan uppdaterades senast: