Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Gislaveds Gymnasium dominerade på UF-mässan

Gislaveds gymnasium tog välförtjänt hem de mest ärofyllda priserna när hela 268 unga företag gjorde upp i UF-tävlingen på Elmia i Jönköping.

UF står för Ung Företagsamhet och det var företaget Centrini från Gislaveds gymnasium som blev Årets UF-företag i Jönköpings län när tävlingen genomfördes i slutet på februari på Elmia i Jönköping. UF-företaget Venandi från Gislaveds gymnasium kom tvåa i tävlingen om årets företag och vann dessutom priset Årets vara.

Ung Företagsamhet utbildar gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande och varje år arrangeras en tävling för årets UF-företagare i länet. Totalt deltog över 1000 elever i 268 företag från länets alla gymnasier i mässan i år, och det blev storslam för Gislaveds gymnasium.

Lekfull köksprodukt

Centrini UF blev årets UF-företag, och placerade sig dessutom på en andraplats i kategorin årets vara. Centrini består av Maja Risberg, Julia Törn, Felicia Malmberg, Ebba Isaksson och Fannie Amnebjer som går ekonomiska programmet på gymnasiet. Företaget har skapat ett tallriksunderlägg och beskriver i sin försäljning produkten som ett lekfullt sätt att skapa lugn vid middagen.

Centrini erbjuder ett stilrent tallriksunderlägg med en funktionell baksida för att skapa den underhållande middagen. Ett måste för varje familj som brottas med barn som prioriterar annorlunda än sina föräldrar.

Dubbel vinstyra

Förutom priset som Årets företag knep Centrini också andra platsen i tävlingen om Årets vara. Det var alltså dubbel lycka för de unga företagarna på UF-mässan. "Helt underbart" lyder elevernas svar unisont på frågan om hur det känns att bli Årets Uf-företag i länet och fortsätter:

- Vi hade hade inte förväntat oss det här. Vi är stolta och väldigt lyckliga. Vi känner att allt hårt arbete och många tårar har gett utdelning. Nu ser vi fram emot att fortsätta resan mot finalen i Stockholm och möjligheten att ta hem fler vinster.

Tre unga tjejer har tagit emot pris av en kvinna. De håller i en värdeccheck där det står "Resa till SM - Vinnare av årets UF-företag"

Fannie Amnebjer, Felicia Malmberg, Julia Törn, Ebba Isaksson, Maja Risberg är lyckliga över vinsten! Längst till vänster regional utvecklingsdirektör Kristina Athlei. Fotograf: LBS Jönköping

Framtiden ser de unga företagarna ljust på. De vill utöka sitt sortiment och ta sig in hos olika återförsäljare för att kunna driva verksamheten framåt.

Nästa steg är Stockholm där vi hoppas att få representera vår verksamhet på bästa sätt och möta nya kunder. Vi känner oss inte som entreprenörer ännu men vi kanske är en bra bit på väg mot något stort säger Maja, Julia, Ebba, Felicia och Fannie.

Glada tjejer håller upp diplom.

Total lycka. Foto LBS Jönköping

Älginspirerad produkt tog hem första pris i Årets vara

Det presitigefyllda priset Årets vara tog Venandi UF hem, och dessutom kom de på en stolt andraplats i Årets UF-företag. Venandi består av Joahnna Andersson, Bethina Dallmann och Alexander Claesson som går samhällsprogrammet på gymnasiet.

Företaget har skapat gryt- och glasunderlägg och beskriver sin produkt så här:

- Vår produkt är gryt- och glasunderlägg i svenskt stål formade som älghorn direkt från Småland. Dessutom har de nu fått en till funktion som klädhängare.

Ungdomarna som driver Venandi är stolta och glada över att det stora engagemang och den tid de lagt ner på företaget gett så goda resultat:

- Fantastiskt! Vi var förväntansfulla men vågade inte riktigt tro på det. Vi har lagt ner jättemycket tid och energi så det känns roligt att det blir ett så bra resultat. Eftersom vi bara var tre i gruppen var vi lite oroliga att det skulle påverka säger Johanna, Bethina och Alexander.

"Spännande att driva något på riktigt"

De beskriver tiden de drivit företaget som utvecklande och att de har växt som personer och team. I nuläget är det inte klart om företaget lever vidare efter gymnasiet.

- Vi hade gärna velat driva företaget vidare men vi har alla olika mål med livet så vi får se vad som händer härnäst. Det har varit roligt och utvecklande att driva företag och vi har alla växt som grupp och som individer. Det har varit spännande att driva något på riktigt.

Tre ungdomar är glada och tar emot pris av en kvinna.

"Arbete, slit och en del tårar. Detta är det roligaste vi gjort på de här tre åren" säger Alexander Claesson, Johanna Andersson och Bethina Dallmann om sitt UF-företagande.Längst till vänster regional utvecklingsdirektör Kristina Athlei. Foto LBS Jönköping

Finalister i fem olika kategorier

Gislaveds gymnasium hade utöver ovan vinnare även finalister i Årets tjänst, Årets monter och som Årets säljare. Malin Strand är ansvarig UF- lärare på gymnasiet:

- Vi lärare är så stolta över ALLA våra elevers presentationer. De lägger ner ett fantastisk arbete och är engagerade kring sitt arbete med sitt UF-företag.

Även Gunilla Davidsson, gymnasiechef är mycket stolt och glad över företagen:

- Vi hade en mycket bred och vass uppställning från Gislaved där alla medverkande företag gjorde ett jättebra jobb, vi är oerhört stolta över alla våra elever.

Gunilla berättar att samarbetet med det lokala näringslivet är ett vinnande koncept för framgångarna. Under året som gått har näringslivet varit ett stort stöd för eleverna och riktar ett stort tack till alla som varit med och bidragit till UF-företagarna.

- Vårt fantastiska lokala näringsliv har bidragit med både stöd till enskilda företag och inspirerande föreläsningar och work-shops. Stort tack vill vi, elever och personal, rikta till alla som har varit med och bidragit!


Årets UF-företag i Jönköpings län:

1:a pris gick till Centrini UF, Gislaveds Gymnasium, Gislaveds kommun.

Juryns motiverade sitt beslut med följande text:
”Med ett väl genomfört projekt och stor handlingskraft har årets UF vinnande företag hanterat initiala motgångar på ett bra sätt. En snygg presentation, säljande monter och genomgående proffsighet visar driftighet i företagande. Resultatet blir en snygg produkt med en global potential där man vävt in lekfullheten vid middagsbordet.”

2:a pris Venandi UF, Gislaveds Gymnasium, Gislaveds kommun

Juryns motivering: ”Med en tydlig målgrupp och en snygg design sätter UF företaget regionen på kartan. En bra hemsida och snygg presentation, tydlig Sverigetouch samt bra ”storytelling” lyfter fram produkten. Produktens utvecklingsmöjligheter bidrar också till att ge företaget i en framskjuten position. Vi önskar trevlig Älg.”

3:e pris Glow UF, Finnvedens Gymnasium, Värnamo kommun

Tävlingsvärd: Region Jönköpings län

Årets Vara:

1:a pris Venandi UF, Gislaveds Gymnasium, Gislaveds Kommun

Juryns motivering: ”Detta företag har utvecklat en skalbar produkt med bra marginal och företaget har god lönsamhet. Produkten visar sig ha en god efterfrågan på marknaden. De har inte bara satt Småland på kartan utan även på bordet.”

2:a pris Centrini UF, Gislaveds Gymnasium, Gislaveds Kommun

Juryns motivering: Företaget har tagit fram en professionellt designad vara med flera användningsområden. De har bra försäljning och har tagit ett modigt beslut att ställa om sin prissättning för att öka sin omsättning. Lek inte med maten men gärna vid bordet.

3:e pris delades av två företag.

Get Mätt UF, Brinellgymnasiet, Nässjö Kommun

Drickoteket UF, Holavedsgymnasiet, Tranås Kommun.

Tävlingsvärd: Bubs Godis

Unika produkter

Eleverna bakom UF-företagen beskriver sina produkter och arbetet vid framtagandet med egna ord.

Centrini:
"Den är unik snygg och sticker ut på marknaden. Vi valde att göra en lekfull produkt som skulle kunna användas till många saker. Det viktigaste för oss var att göra en snygg stilren produkt som skulle sticka ut."

"Det vi viste var att vi ville göra en produkt till köket gärna designade på ett snyggt sätt. Vi ville också att produkten skulle fylla många funktioner. Så det var vår utgångspunkt när vi tog fram och jobbade vår produkt."

"Vi tyckte om den och såg att det inte fanns något liknade på marknaden. Vi gillade lekfullheten i produkten och kände att det var något som vi kunde stå för."

Venandi:
"Vår produkt har lokal anknytning, inget slit och släng. Multifunktionella, slitstarka och återvinningsbara i svenskt stål, formade som älghorn."

"Älgen är en symbol för småland och Sverige och dessutom för naturen som alla tre brinner för."

"Först bollade vi massa idéer men hamnade till slut i den här produkten efter att vi diskuterat för- och nackdelar. Kontakter inom produktionen påverkade."


Mer om Årets UF-företag

Tävlingsvärd för tävlingen Årets UF-företag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Region Jönköpings län, prisutdelare var Kristina Athlei, Regional utvecklingsdirektör.

Totalt utsågs vinnare i 13 olika tävlingar, varav två riktade mot skolan i form av Årets Lärare och Årets Skola.

För vinnarna i flera tävlingskategorier väntar nu SM i UF-företagande i Stockholm den 18-19 maj där de kommer att tävla om titeln som svenska mästare i sin kategori.

Nytt för i år är att också tvåan i kategorierna årets UF-företag, Årets Vara och Årets Tjänst kvalificerar sig till SM.

Sidan uppdaterades senast: