Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Sverigefinnarnas dag 2020

Finskt fika, karaoke och flagga i topp när Sverigefinnarnas dag firades. Högtidsdagen har uppmärksammats i Sverige sedan 2011.

I slutet av februari firades Sverigefinnarnas dag i kommunen. Under dagen flaggades det med Sverigefinska flaggan utanför kommunhuset och det hölls öppet hus i samarbete mellan Gislaveds finska förening, Finska pensionärsföreningen i Gislaved och kommunen.

Personer sitter runt ett bord och fikar

Öppet hus i finska föreningens lokaler var välbesökt.

Finskt fika och karaoke

På plats bjöds det på kaffe med tippaleipä som är en finsk typ av struvor. Festdeltagarna drack också den finska nationaldrycken sima som beskrivs som en finsk citronläsk. Det är tradition i Finland och bland finskspråkiga i Sverige att man äter tipplaeipä och dricker sima till valborg. Intresset var stort och kring hundra kommuninvånare deltog i firandet av Sverigefinnarnas dag. På agendan stod bland annat karaoke och en av sångerna som sjöngs var tangon Satumaa som är ansedd som ”Finlands nationaltango”. 

Det börjar hända saker kring förvaltningsfrågorna

Robin Kaas, utvecklingsledare på kommunen informerade om bakgrunden till kommunens finska förvaltningsområde och hur kommunen arbetar med frågan just nu. Hantverkssaker som medlemmar i föreningarna skapat visades upp. Stämningen under dagen var hög och trivsam.

- Dagen var mycket lyckad och omtyckt, säger Elina Oksman ordförande för Finska föreningen i Gislaved. Det är roligt att det börjar hända saker kring förvaltningsfrågorna.

Personer som fikar runt flera bord

Det bjöds både på finskt fika och finsk karaoke.

Om Sverigefinnarnas dag

Sverigefinnarnas dag är en högtidsdag som har uppmärksammats i Sverige sedan 2011. Syftet med dagen är att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, kultur och språk som en del av det svenska kulturarvet.

I Gislaved uppmärksammas Sverigefinnarnas dag extra på grund av att kommunen är förvaltningsområde för finska språket. Det innebär att finsktalande invånare i kommunen har ett förstärkt skydd och större rättigheter att till exempel använda sitt språk i kontakt med kommunen. Gislaveds kommun har varit förvaltningsområde för finskan sedan 1 april 2018.

Ett bord med stickade kläder

Sidan uppdaterades senast: