Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Symfoniorkesterkonsert för skolbarn

Mångårig tradition när elever från grundskolan njöt av konsert med symfoniorkester i februari.

I slutet av februari höll Gislaveds Symfoniorkester traditionsenligt skolkonserter för alla elever i årskurs 2 och förskoleklass. Eleverna bjöds på förstklassig konsert med bland annat stråk-, brass- och träblås-instrument. Två dirigenter ledde symfoniorkestern om 35 musiker. 700 barn upplevde konserten under två tillfällen.

Vårkul ute på skolorna

Under några veckor tidigare i år genomfördes skolkonserter på kommunens skolor; kallade Vårkul. Då visade musikskolans lärare instrument för eleverna och de fick öva på sångerna som skulle sjungas under symfonikonserten så eleverna var väl förberedda inför konserten.

Under symfoniorkesterkonserten fick eleverna höra kända klassiska stycken som t ex " Bergakungens sal" av Grieg, "Air" av Bach, "Kanon" av Pachelbel och musikalmusik ur "Fantomen på operan". En spännande upplevelse som också innehöll sagoläsning, troll och spöken. Det blev dessutom härlig allsång där eleverna sjöng till orkestern av hjärtans lust. 

Två dirigenter står på en scen med stråkkvartett bakom.

Dirigerade i hop för nittonde gången

För de allra flesta eleverna var det första gången de fick höra en livs levande symfoniorkester i aktion. Dirigenter var Jan Mogren, som är bleckblåslärare på Musikskolan Gislaved och Lars Sandin, bleckblåslärare i Kungsbacka Kulturskola. Dirigenterna ledde orkestern tillsammans för hela nittonde gången.

- Det är fantastiskt roligt att ha hand om barnkonserterna. Härlig känsla att befinna sig på scen när 500 barn sjunger med till musiken som Gislaveds Symfoniorkester spelar. Otroligt roligt att få busa på scen med bästa kollegan Lars Sandin och höra barnens skratt säger Jan Mogren.

Tanken med konserterna är att förutom att ge eleverna en härlig kulturupplevelse också att skapa intresse hos eleverna i årskurs 2, till lust att lära sig spela ett instrument eller att lära sig sjunga. Årskurs 2 söker under våren musikskola som startar till hösten.

Återkommande tradition

Konserten är en återkommande tradition och ett mångårigt samarbete mellan Gislaveds Symfoniorkester, Musikskolan Gislaved, Kulturnämnden och Gislaved kommuns Barnkulturgrupp. Konserten hölls i i Konsertsalen i Gislaved. 

Sidan uppdaterades senast: