Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Emma Örtlund, som arbetar på Skapargläden, visar upp hur visiren ser ut.

Kommunal social verksamhet och lokala företag tillverkar skyddsmaterial

Tack vare det lokala näringslivet och vår egen sociala verksamhet, Skaparglädjen, har vi i nuläget gott om skyddsmaterial.

Behovet av skyddsmaterial är stort i hela vårdsektorn. Sedan några veckor tillverkas skyddsvisir av vår egen verksamhet, Skaparglädjen. Flera lokala företag har också ställt om sin produktion för att tillverka skyddsmaterial.

- Jag känner mig väldigt stolt över hela min verksamhet där alla har hjälpt till och bidragit till tillverkningen av skyddsvisir på olika sätt. Skaparglädjen har haft huvudansvaret och gjort det fantastiskt bra, säger Marie Burghardt, enhetschef.

Skaparglädjen är social verksamhet, en daglig verksamhet inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Marie berättar att hon kontaktades av socialförvaltningens krisledningsstab för några veckor sedan.

- De undrade om vi kunde tillverka skyddsvisir. Efter att vi undersökt hur ett skyddsvisir tillverkas gjorde vi några prototyper som godkändes av kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska. Efter det började vi tillverka dem, säger Marie.

Skyddsvisiren tillverkas av gummiremsor, overheadblad, resårband och häftklamrar. Genom att skära remsor av gummimattorna får man delen som ska sitta över pannan. Sedan fästs overheadblad med häftklammer och ett resårband monteras för att visiret ska sitta fast på huvudet. Hittills har runt 200 skyddsvisir skickats till kommunens hemtjänstpersonal och sjuksköterskor. De ska användas om det blir brist på skyddsvisir framöver.

Hjälpen har kommit från olika håll

Marie berättar att det är många som har varit involverade i hela processen. Näringslivsbolaget Enter har tagit kontakt med olika företag för att hitta material och kollegorna inom kommunens olika verksamheter har letat overheadblad och skickat till Skaparglädjen.

- Jag är oerhört glad över den vilja att hjälpa till som finns i hela kommunen. För oss har arbetsuppgiften bidragit till att våra brukare känner ett engagemang och delaktighet i en viktig fråga. De är stolta över att kunna vara med och bidra, säger Marie.

En privatperson har skrivit ut färdiga visirhållare med hjälp av 3D-printers. Just nu monterar Skaparglädjen overheadblad på dem för att det ska finnas ännu fler skyddsvisir färdiga ifall det blir brist.

Lokala företag har ställt om sin produktion

Även inom det lokala näringslivet bidrar man med skyddsutrustning. Man tillverkar skyddsförkläden i olika modeller, skyddsvisir, handsprit och handskar. Det finns även lokala återförsäljare av bland annat andningsskydd, munskydd och ytdesinfektion.

- Det är fantastiskt, faktiskt avgörande, för oss att det lokala näringslivet har ställt upp och hjälpt till med skyddsmaterial. Jag vill rikta ett stort tack till alla. Just nu har vi gott om skyddsmaterial och det känns väldigt skönt, säger Doris Kjellström, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Skaparglädjens tillverkning av skyddsvisir

Händer som monterar overheadblad.

Dubbelhäftande tejp fästs på overheadbladet.

Händer som monterar resårband på overheadblad.

Resårband fästs på overheadbladet med hjälp av en häftapparat.

Händer som packar skyddsvisir i brun påse.

När skyddsvisiren är klara packas de, 5 stycken, i en miljövänlig påse.

Sidan uppdaterades senast: