Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Vårens högtider blir annorlunda i år

I år tar vi hand om varandra under vårens högtider genom att inte träffas. Det menar Folkhälsomyndigheten som manar oss att fira annorlunda.

Valborgsmässoafton, pingst och ramadan med Eid Al-Fitr firas vanligtvis på sina egna respektive sätt. Gemensamt för samtliga är att man ofta träffas i mindre eller större grupper.

I år blir inte firandet som vanligt utan vi behöver fortsätta att ta hand om varandra genom att inte träffas, menar Folkhälsomyndigheten.

Istället för att träffa våra nära och kära för att fira, måste vi tänka på att skydda varandra från smittspridning. Det är särskilt viktigt att skydda våra äldre som har större risk för att bli svårt sjuka.

  • För att minska smittspridning ska vi undvika att träffas i grupp under högtider, som fester, kalas, dop, bröllop och begravningar.

Valborgsfirande och första maj inställt

De traditionsenliga valborgsmässofirandena i kommunens orter samt arrangemang kring 1 maj ställs in i år. Se separat nyhet för inställt valborgsfirande och 1 maj.

Digital fastemånad

Den muslimska fastemånaden ramadan infaller i slutet av april och avslutas sista veckan i maj. När man inte kan fira ramadan som vanligt försöker de muslimska trossamfunden att hitta alternativa digitala lösningar. Ett sådant initiativ har tagits fram på Trasten i Gislaved där imamen Abdulrahim Jamal har förberett sig för en helt digital fastemånad. Med hjälp av teknik från den kommunala verksamheten kulturplatån har Abdulrahim Jamal förberett sig för att dagligen livesända böner och föreläsningar under ramadan. Det kommer också finnas möjlighet för medlemmarna att ställa frågor till imamen.

Trossamfundsledare talar om covid-19

Myndigheten för stöd till trossamfund och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har bett företrädare för olika trossamfund att informera om corona/covid-19.

Trossamfundsledare talar om covid-19 på somaliska, svenska, arabiska, syriska, turkiska, serbiska, thailändska, persiska och tigrinja. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten

  • Undvik stora firanden och kalas – även dop och bröllop.
  • Undvik resande om det inte är absolut nödvändigt.
  • Res inte kollektivt i rusningstrafik om du inte måste.
  • Stanna hemma, även om du bara är lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta, med två och vatten – minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, badhus och gym. Undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Är du äldre än 70 – undvik sociala kontakter och platser där människor samlas. Är du under 70? Besök inte äldre vänner och släktingar.

Sidan uppdaterades senast: