Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

En konstnärlig bild på ett rum med högt i tak och höga fönster. Bilden är i gult och blått. Texten på bilden säger "där du står".

Där du står – konsthallens nya utställning når dig överallt

Nya möjligheter öppnas för Gislaveds konsthall när risk för smittspridning utmanar ordinarie verksamhet. Snart lanseras konsthallens första digitala utställning.

Konstutställningen ”Där du står” som skulle haft premiär i Gislaveds konsthall 3 april – kommer att genomföras på ett annat sätt än vad som var tänkt från början. Utställningen blir digital och startar i mitten av maj. Den digitala utställningen kompletteras av ett magasin där konsteleverna visar delar av sina verk.

Utställningen är ett samarrangemang mellan HDK-Valand vid Göteborgs Universitet och Gislaveds konsthall.

I mitten av mars stängdes HDK-Valands campus som en åtgärd för att förhindra spridningen av coronaviruset. Studenterna har endast distansundervisning, vilket innebär att arbeten med fysiska verk avstannat.

Vid stängningen av campus fick utställningens titel ”Där du står” en förnyad innebörd, enligt konstintendenten Nils Svensk.

- Genom stängningen av campus har vårt arbete förändrats, vi står där vi står. Verken som är under konstruktion förblir tillsvidare oavslutade, utställningslokalen som förbereds förblir tom. Ändå kan vi inte förbli här utan måste fortsätta mot en annan form av presentation, säger Nils Svensk.

Kulturellt utbyte på hemmaplan

Istället för en fysisk utställning kommer ”Där du står” nu att bli digital. Det innebär att besökarna kan se utställningen hemifrån, och dela med sig av den på ett helt annat sätt än vad de annars kunnat. Det blir Gislaved konsthalls och HDK-Valands första digitala konstutställning tillsammans.

- Det är en spännande vinkling att vi nu får ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Den kan till och med få en annan och större spridning när den når publiken i deras hem, säger Behjat Omer Abdulla, kursansvarig adjunkt på HDK-Valand.

Just nu arbetas det för fullt med det rent praktiska för att kunna genomföra konstutställningen digitalt. Flera av verken är redan anpassade till att fungera på digitala plattformar, medan andra verk kräver viss utveckling för att ingå i en digital utställning.

-Vi har följt spridningen av covid-19 och lägets utveckling under en period och insåg att vi skulle tvingas ställa in vernissagen. När stängningen av campus blev ett faktum hade vi påbörjat arbetet med att beakta överförbara aspekter på verken, säger Behjat Omer Abdulla.

Förberedelserna var med andra ord igång för att se vad som kunde digitaliseras, streamas och tryckas när beskedet kom. För de studenter som arbetar med ljud och bild blir det lättare att presentera konstverken i den digitala utställningen medan det blir svårare för de som gör skulpturer. Med anledning av coronaviruset leder också förändringen till nya möjligheter, inte bara för konstpubliken utan även för konstnärerna.

- Vid våra senaste möten innan stängningen, närvarade deltagarna i lika hög grad på distans som i rummet. Med social distansering som en styrande princip för allt arbete måste denna utställning som tidigare handlat om närvaro, i lika hög grad handla om frånvaro, säger Nils Svensk.

Gislaved som plats och samhälle

Konstverken har sin utgångspunkt av Gislaved som plats och samhälle i allmänhet; det historiska och samtida. En särskild plats, ett utställningsrum, valdes ut i gamla gummifabriken i Gislaved men kommer nu inte kunna användas i närtid.

- Studenternas förundersökningar och skapande har knutit oss närmare det lokala sammanhang där verken skulle presenteras. Gummifabriken är hjärtat av industribygden. Där vi stod när beskedet kom, var i skedet där verken snart skulle placeras i utställningsrummet. Vi har tappat fotfästet, men vi måste gripa tillfället att istället skapa nya möjligheter som många fler kan ta del av, säger Nils Svensk.

HDK-Valand och Gislaveds konsthall fortsätter att arbeta tätt tillsammans även på avstånd.

- Denna utställning får en ny form, eller flera. Men när vi skiftar form för framställningen förblir utforskandet och undersökandet av det platsspecifika centralt. Vi står där vi står men rör oss framåt, säger Behjat Omer Abdulla.

Du kan följa utvecklingen av den digitala konstutställningen via konsthallens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om samarbetet

Utställningen är den tredje i ett samarbete mellan Gislaveds konsthall och HDK-Valand. Samarbetet handlar om platsspecifika och kontextbaserade kvaliteter hos konstverk och i skapandet av dem. Kandidatstudenterna i programmet fri konst BFA 1, går sin sista termin 2023.

Sidan uppdaterades senast: