Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Kommunen toppar inom miljöarbetet

Miljöarbetet i kommunen tar ett stort kliv framåt och rankas bättre än någonsin.

Ett brett strategiskt och hållbart miljöarbete gör att kommunen ökar i rankningen när det gäller Sveriges miljöbästa kommun.

Kommunen på plats 9 av 136 miljöbästa kommuner

Varje år genomförs en rankning av Sveriges miljöbästa kommuner för att mäta kommunernas ambition och aktivitet inom miljöområdet. I årets rankning, som genomförs av tidningen Aktuell Hållbarhet Länk till annan webbplats. klättrar kommunen rejält från förra året.

I kategorin mindre städer, tätorter och landsbygdskommuner som kommunen tillhör tillsammans med 135 andra kommuner klättrar vi till plats 9 från plats 20 i fjol.  Länk till annan webbplats.Och jämför vi med alla Sveriges 290 kommuner hamnar vi på plats 48. Även det är en rejäl förbättring, 2019 låg vi på plats 74 och 2018 på 144. Årets rankning är kommunens högsta placering sedan mätningen startade för tolv år sedan.

För kommunstyrelsens ordförande Carina Johansson (C) är rankningen ett viktigt kvitto på att kommunen arbetat på rätt sätt över tid;

- Så högt har vi aldrig tidigare legat i rankningen! Arbetet med hållbar miljöutveckling är ett långsiktigt arbete och viktigt för kommunen och våra invånare. Det är oerhört glädjande att vi rankas så högt utifrån alla de insatser vi genomfört, säger Carina Johansson.

Strategiskt arbete för att nå långt med miljöfrågor

När det gäller miljöfrågorna har kommunen länge arbetat strategiskt, med de globala målen Agenda 2030 i fokus Länk till annan webbplats.. Bland annat är samtliga hållbarhetsfrågor integrerade i planeringsdirektivet som politikerna tar fram varje år. Det innebär att i varje verksamhet i kommunen ska det finnas med ett miljö- och hållbarhetstänk.

Det finns många goda exempel på hur kommunen arbetar med miljöfrågor. Vi använder 100 procent förnybar och miljömärkt energi och producerar själva, via vårt kommunala energibolag, förnybar energi i form av vindkraft, vattenkraft och solceller. Många av bostadsbolaget Gislavedshus fastigheter drivs av solceller och kommunens bilpark är fossilfri till 74 %. Omställningsarbetet har pågått under flera år och det finns mer att göra. Just nu pågår ett projekt för att säkerställa att anställda ska resa så hållbart som möjligt när det gäller både arbetspendling och tjänsteresor.

Kommunstyrelsens andre vice ordförande Marie Johansson (S) ser vikten av att ha en hög ambition när det gäller miljöarbetet;

- Jag är väldigt glad att kommunen fortsätter klättra bland Sveriges miljöbästa kommuner. Det visar att våra ambitioner på miljöområdet ger resultat, och sporrar oss att fortsätta med det här viktiga arbetet säger Marie Johansson (S).

Sidan uppdaterades senast: