Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Person som arbetar hemma på grund av covid-19.

Nya regler när någon i hushållet har covid-19

För att minska smittspridningen av covid-19 har Region Jönköpings län kommit med förhållningsregler. Reglerna beskriver hur du ska göra vid konstaterad smitta i ditt hushåll och påverkar bland annat besök i våra verksamheter.

Smittspridningen av covid-19 ökar och smittan mellan personer i samma hushåll är en av de vanligaste smittvägarna. Därför har Region Jönköpings län gått ut med förhållningsregler för hushållen där någon testas positivt. Länk till annan webbplats. Det innebär att alla i hushållet ska begränsa sina sociala kontakter. Vuxna och gymnasieungdomar ska stanna hemma från jobb eller skola. Elever på gymnasiesärskolan går till skolan som vanligt, så länge eleven är frisk.

Reglerna säger att du som lever tillsammans med någon som har covid-19 betraktas som smittad. För att minska risken för smittspridning måste du följa de förhållningsregler som du får av sjukvården.

I kommunens verksamheter arbetar vi på olika sätt för att minska smittspridningen. Förhållningsreglerna påverkar bland annat dig som besökare på särskild boende, i gruppbostad eller på en fritidsaktivitet i grupp.

Avstå besök på särskilt boende och gruppbostäder

För att skydda de boende på kommunens särskilda boenden och gruppbostäder ska du avstå från besök om någon i hushållet har covid-19 oavsett om du själv är sjuk eller inte.

Avstå fritidsaktiviteter i grupp

För att minska smittspridningen ska alla i ett hushåll där någon har covid-19 avstå från fritidsaktiviteter i grupp. Det gäller även de barn som får gå i förskola eller skola. Det går bra att träna på egen hand utomhus, med avstånd till andra.

Förskolebarn, elever och vårdnadshavare

På våra sidor med frågor och svar för vårdnadshavare kan du läsa mer om vad som gäller för barn och ungdomar samt lämning och hämtning vid förskola eller skola.

Stanna hemma minst en vecka

Förhållningsregeln att stanna hemma gäller under minst en vecka efter att någon i hushållet har bekräftats smittad. Får du symtom, lämna prov för covid-19. Är provet negativt och du i övrigt är frisk, är du välkommen att besöka oss.

Håll i och håll ut

Om vi alla hjälps åt kan vi bromsa smittspridningen. Fortsätt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring hygien och avstånd till andra människor. Tillsammans gör vi skillnad.

Sidan uppdaterades senast: