Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Coronarestriktioner skärps i hela länet

Från tisdagen den 3 november skärps råd och rekommendationer i hela Jönköpings län, för att bromsa smittspridningen av coronaviruset. Det viktigaste du som invånare kan göra är att undvika fysisk kontakt med andra personer än de du bor med.

Region Jönköpings län pågår just nu en kraftig ökning av bekräftade fall av covid-19. Den senaste veckan har det skett en tredubbling av antalet smittade och nu behöver vi alla hjälpas åt att minska smittspridningen av viruset. Därför har Folkhälsomyndigheten i samråd med länets smittskyddsläkare, skärpt sina råd och rekommendationer. Beslutet gäller till och med den 24 november och det kan förlängas. 

Fortsätt tvätta händerna och stanna hemma vid symtom

Precis som tidigare är det viktigt att vara noga med handhygienen och att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom. När du träffar andra människor, håll avstånd. Minst 1-1½ meter.

Kommunens verksamheter

Även kommunens verksamheter kommer att påverkas av de nya rekommendationerna. Mer detaljerad information om vilka verksamheter som berörs kommer inom några dagar.

Du som vistas i Jönköpings län uppmanas att:

  • Undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de du bor med.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, exempelvis butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn som är 15 år eller yngre får dock genomföras.

Dessa rekommendationer gäller även för flera av länen runt Jönköpings län. Läs mer om råden på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Alla verksamheter i länet uppmanas att:

Vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Alla arbetsgivare i länet uppmanas att:

Vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Fortsatt publikbegränsning till 50 personer

Länsstyrelsen i Jönköpings län har beslutat om att gränsen för deltagare vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ska ligga kvar på max 50 personer. Beslutet gäller fram till 24 november, men kan både förkortas och förlängas beroende på utvecklingen.

Det finns fortfarande kvar en beredskap för att kunna öka till 300 personer om smittspridningen blir mer kontrollerad. Länsstyrelsens beslut är fattat i samråd med regionens smittskyddsläkare.

Sidan uppdaterades senast: