Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

”Om vi ska kunna återgå till det normala behöver jag, du och alla andra ta ansvar”

Viktig information till dig som är vårdnadshavare till elev i årskurs 7 och uppåt. I skolan kommer din ungdom att prata om smittspridningen av coronaviruset och hur vi hjälps åt att minska den. Fortsätt samtalet hemma. Tillsammans kan vi minska smittspridningen.

Det pågår smittspridning av coronaviruset i alla åldersgrupper i samhället. Du som vårdnadshavare har en viktig roll i arbetet med att minska smittspridningen bland unga. Prata med din ungdom om att det inte är läge nu att träffa kompisar, gå på fester eller hänga hemma hos varandra. Och föregå själv med gott exempel. De allmänna råden säger att alla ska undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor tillsammans med. Tillsammans med våra unga har vi möjlighet att genomföra en stor förändring.

Viktigt att samtalet fortsätter hemma

Under december går kommunen ut med en informationskampanj riktad till alla ungdomar och unga vuxna i skolan. Kampanjen går ut på att få våra ungdomar engagerade och inspirerade till att vilja bidra till att minska smittspridningen och visa att det finns alternativa sätt att umgås på. Kampanjen genomförs på lektionstid. Vi önskar att du som vårdnadshavare tar ansvar för att fortsätta samtalet hemma. När samtalet kommer i gång både i skolan och hemma ökar sannolikheten att smittan minskar i vår kommun.

Informationskampanjen innehåller budskap, filmer med ungdomar och aktivitetsförslag. I filmerna är det unga som talar till unga utifrån sina upplevelser av att ha haft covid-19.

De här budskapen pratar vi kring med eleverna:

 • Vi yngre behöver vara kloka och visa hänsyn under coronapandemin.
 • Ingen ska behöva be oss om att hålla avstånd, vi ska fatta det själva.
 • Det är viktigt att vi endast umgås med våra närmaste, vi kan vara smittsamma 24 timmar innan vi får symtom.
 • Så få som möjligt ska bli sjuka, vi ska tillsammans minska smittspridningen.
 • Så här kan vi hålla oss aktiverade under pandemin.
 • Om vi ska kunna återgå till det normala behöver jag, du och alla andra ta ansvar.

Unga som drabbats av coronaviruset

De flesta barn och ungdomar som blir smittade blir bara lite sjuka. De kan bli förkylda och få hosta och feber, och blir friska igen efter några dagar. Men förutom risken att smitta de som är äldre och skörare finns det också de ungdomar som blir allvarligt sjuka. Några av de ungdomar som drabbats berättar i filmer om sina upplevelser.

De här filmerna visar vi för eleverna:

Viktigt med förändrat beteende

Sedan pandemin kom har vi behövt förändra vårt beteende. Vi har inte kunnat fortsätta som tidigare utan situationen kräver personliga uppoffringar. Det här innebär bland annat att vi inte kan träffas och umgås så som vi brukar.

Den som inte märker att vardagslivet förändrats och begränsats sedan de nya lokala restriktionerna kom i november har inte gjort rätt. Därför har kommunen tagit fram tips på saker som går att göra tillsammans med vänner under coronatider som innefattar social distansering och visad hänsyn till varandra.

De här aktiviteterna tipsar vi eleverna om:

 • Digital fika istället för fika på café
 • ”Stafettfilm” – gör en egen film tillsammans där alla bidrar med en liten del av en film
 • Stafettkonto på instagram där man varje dag får följa en klasskamrat hemma – ett konto per klass.
 • Baka lussebullar eller pepparkakor på distans med julmusik i bakgrunden
 • Träning vid utomhusgym (tänk på att hålla avstånd)
 • Gör en gemensam digital tipspromenad
 • Gör en god gärning, skicka en digital julhälsning till en äldre släkting/person
 • Skattjakt genom geocaching
 • Digital ”tv-serieklubb” – diskussion om handling, karaktärer, upplevelser
 • Dela med dig av din kunskap! Något liknande skillshare – lär dig något nytt och lär andra hur man gör - exempelvis fotografering, teckna, gör ett eget dataspel etc.

Det vi tog för givet för ett år sedan längtar vi efter i dag. En förutsättning för att vi ska kunna återgå till det normala är att vi alla tar vårt ansvar nu. Ju fortare vi gör det desto fortare kan vi återgå till det som betyder mycket för oss.

Sidan uppdaterades senast: