Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Friluftslivets år - Luften är fri

I år är det Friluftslivets år, vilket uppmärksammas i hela Sverige genom projektet Luften är fri. Tillsammans med andra aktörer kommer vi under hela året belysa de goda möjligheterna som finns till ett rikt friluftsliv i vår kommun.

Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har. Tillsammans med andra aktörer kommer vi att vara med i satsningen på att få fler personer att vara ute mer än tidigare.

- Friluftsliv behöver varken vara dyrt eller krångligt och i kommunen finns fantastiska möjligheter till att uppleva ett rikt friluftsliv säger Anna Gamlén, fritid och folkhälsochef. Vidare ser vi en ökad vistelse i naturen nu under coronapandemin, en möjlighet vi gärna vill att fler upptäcker under Friluftslivets år.

Delta på sociala medier

Varje månad kommer vi att ha olika teman som vi uppmärksammar. Bland annat kommer det att handla om "friluftskompis" i mars, "skydda natur" i maj, "sova ute" i juli och "lära ute" i oktober. Låter det spännande? Delta på sociala medier via hastaggen #luftenärfri genom att dela dina bästa tips på bra aktiviteter att göra i naturen eller naturområden i kommunen.

Vad kan du göra mer?

Kunskap om naturen och allemansrätten

Tack vare allemansrätten är vår svenska natur öppen för alla. Vi kan röra oss fritt i den svenska naturen, så länge vi inte stör eller förstör. Ett aktivt friluftsliv ger flera goda vinster för hälsan, miljön och ekonomin. Visste du till exempel att fysisk rörelse i naturen förebygger sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och psykisk ohälsa?

Under Friluftslivets år 2021 kommer Naturvårdsverket att fokusera på att dela med sig kunskap om naturen och allemansrätten. Eftersom fler besökare medför ett ökat tryck på naturen och blir det extra viktigt med kunskap om hur allemansrätten fungerar i olika situationer och på olika platser.

Läs mer om allemansrätten och projektet Luften är fri på Naturvårdsverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades senast: