Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Sverigefinnarnas dag

Den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag för att uppmärksamma den sverigefinska minoriteten.

Sverigefinnarnas dag är en högtidsdag som har uppmärksammats i Sverige sedan 2011. Syftet med dagen är att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, kultur och språk som en del av det svenska kulturarvet.

År 2012 beslutade Svenska Akademien att 24 februari i Akademialmanackan ska anges som Sverigefinnarnas dag då datumet är den finländske folklivsforskaren och författaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Carl Axel levde 1796 till 1875 och hade en betydande roll i att förstärka det finska språket bland finländare i Sverige.

Finskt förvaltningsområde

I Gislaved uppmärksammas Sverigefinnarnas dag extra på grund av att kommunen sedan 2018 är förvaltningsområde för finska språket. Det innebär att finsktalande invånare i kommunen har ett förstärkt skydd och större rättigheter att till exempel använda sitt språk i kontakt med kommunen.

Tidigare år har Gislaveds kommun firat Sverigefinnarnas dag tillsammans med kommunens finska föreningar. Med anledning av restriktionerna på grund av pandemin är det fysiska firandet i år inställt, men den Sverigefinska flaggan kommer ändå att hissas utanför kommunhuset.

Sidan uppdaterades senast: