Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Känner du dig orolig på grund av coronaviruset?

Förändringar i samhället kan skapa oro och påverka människors psykiska välmående. Vi har samlat information till dig som känner oro över den pågående pandemin.

Funderar du över din egen och andras hälsa, ekonomi, ensamhet eller välmående? Det finns hjälp och stöd att få. På den här sidan har vi samlat information, råd och tips. Både saker du kan göra själv för ditt eget välmående och vart du kan ringa eller chatta för att prata med en annan människa. Det går att få hjälp med allt från sömnproblem, matvanor och att skapa bra rutiner till läxhjälp och tips på aktiviteter.

Vi reagerar olika i oroliga tider. Hämta din information om covid-19 från tillförlitliga källor. Tänk på att det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns mycket information samt frågor och svar kring coronaviruset. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På 1117.se finns råd och stöd kring hälsa och vård. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barn 0-12 år

Alla barn är individer och påverkas på olika sätt. De kan vara oroliga över att de själva eller någon i familjen ska bli sjuka, att inte få gå till skolan eller fritidsaktiviteter, eller att inte få träffa kompisarna. Det är viktigt att ge barnen trygghet, uppmärksamhet och att lyssna närvarande när barnet vill prata.

På Uppdrag Psykisk Hälsas webbplats finns råd och stöd för barn och föräldrar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomar 12-25 år

Det finns resurser och information som både föräldrar och ungdomar kan ha nytta av. Ungdomar behöver en trygg grund i hemmet och i sin egen familj, men har också ofta frågor och funderingar som de vill dela med andra ungdomar, eller med någon vuxen utanför familjen.

På Uppdrag Psykisk Hälsas webbplats finns råd och stöd för ungdomar och föräldrar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vuxna

Du som är vuxen behöver ta ansvar för din egen återhämtning och hälsa, förutom att behöva hantera oro och osäkerhet i familjen, på arbetsplatsen, bland vänner, släktingar och grannar. Som vuxen kan man uppleva att det är svårt att räcka till, och glömma den egna hälsan.

På Uppdrag Psykisk Hälsas webbplats finns råd och stöd för vuxna i arbetsför ålder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Insatskatalogen samlar aktiviteter för dig som behöver stöd för att närma dig arbete, studier eller annan sysselsättning. Den innehåller också aktiviteter för att öka inkluderingen i samhället samt förbättra människors livskvalitet och hälsa. Läs mer om Insatskatalogen och sök bland de aktiviteter och insatser som finns.

Äldre

Många äldre är utsatta för större hälsorisker för närvarande, liksom deras jämnåriga släktingar och vänner. Ofta saknas den gemenskap som en arbetsplats kan ge, och under rådande omständigheter finns det stora begränsningar för det sociala umgänget. Äldre löper större risk att bli isolerade.

På Uppdrag Psykisk Hälsas webbplats finns råd och stöd för äldre och deras anhöriga. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våld i nära relationer

Covid-19 påverkar hela samhället och vi isolerar oss mer för att minska smittspridning. Det innebär bland annat att för personer som utsätts för mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck så riskerar situationen att förvärras.

Kontakta socialtjänsten eller någon av nedanstående hjälporganisationer om du känner oro för din situation. Även du som anhörig, vän, granne, arbetskamrat eller liknande kan ta kontakt för rådgivning om du är orolig för att någon i din närhet är utsatt för våld.

Medverkan familjefridsverksamhet i GGVV

Kvinnofridslinjen nationella stödtelefon

Kvinnojouren Maria och Tjejjouren Mila

Sidan uppdaterades senast: