Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Servering av läsk på vård- och omsorgsboenden

Ett beslut kring servering av läsk på kommunens vård- och omsorgsboenden samt en privatperson som vill ge kommunen läsk har gjort att vi får många frågor. Läs om varför beslutet tagits och varför vi inte kan ta emot skänkt läsk.

I riktlinjerna som antogs den 26 februari står att i kommunens matsalar serveras mineralvatten, lättöl och måltidsdryck. Många äldre har sämre aptit, och läsk till maten minskar aptiten ännu mer. Socialförvaltningen har därför, likt många andra kommuner, beslutat att satsa mer på att servera näringstät mat med hög andel protein, lagom mängd fett och rätt sorts kolhydrater. Dryckerna som kommunen erbjuder ska ge näring och vara anpassade efter behov, inte konkurrera energimässigt med maten som serveras. Läsken som tidigare serverats vid måltider tas därför bort till vardags från den 1 maj. Vid storhelger finns läsk fortfarande som ett alternativ vid måltiderna.

Den hyresgäst som vill dricka något annat än det som ingår vid måltiderna har möjlighet att själv, eller via en anhörig, köpa in valfri dryck.

- Det här beslutet har vi tagit för att de som bor hos oss ska må bra och få i sig den mat de behöver. Vi ska inte bidra till minskad aptit utan servera god och näringsriktig kost. Sedan har självklart varje boende möjlighet att bestämma vad hen vill dricka. Mineralvatten, lättöl och måltidsdryck är det utbud vi som kommun erbjuder, säger Malin Johansson, socialchef.

Läsk som gåva

En man från länet ville göra något för de äldre och hörde av sig för att ge kommunen läsk till de äldre. Han fick svar att vi av flera anledningar inte kan ta emot gåvan. Den levererandes ändå utanför två av kommunens vård- och omsorgsboenden.

- Gesten är väldigt fin och tanken är god, men vi kan inte som offentlig verksamhet ta emot gåvor eller riskera att skada de som bor hos oss om läsken skulle vara förorenad på något sätt. Vår personal behövs också för att ta hand om de boende, inte för att köra läsken vidare till alla våra boenden, säger Malin Johansson.

Sidan uppdaterades senast: