Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Håll avstånd under vårens högtider

Smittspridningen i samhället är hög och precis som förra året är även den här våren annorlunda. Vårens högtider och firanden kan inte genomföras på samma sätt som vi är vana vid.

Våren och tidig sommar är en tid då vi är vana vid att träffa familj, släkt och vänner för att fira högtider såsom Kristi himmelsfärd, ramadan med Eid Al-Fitr, pingst och skolavslutningar. Vi måste fortfarande tänka på att skydda varandra från smittspridning och att bara umgås med några få personer. Tillsammans kan vi bromsa smittspridningen av covid-19.

Finska föreningarna firar en annorlunda mors dag

Söndagen den 9 maj firas mors dag i Finland. Det är en viktig högtid och den uppmärksammas även här i vår kommun eftersom vi är en del av det finska förvaltningsområdet.

På grund av den rådande pandemin blir firandet annorlunda i år. De finska föreningarna har tänkt om och visar upp ett fint exempel på hur man kan fira mors dag på ett annorlunda och smittsäkert sätt. De finska föreningarna i Gislaved brukar samlas på mors dag och genomföra olika kulturaktiviteter. Men i år har man tillsammans med kommunen och Kulturplatån skapat en kortfilm som representerar ett traditionsenligt finskt mors dagsfirande.

Medverkande i filmen är Marie Johansson (S), kommunalråd, Elina Oksman och Pirkko Idström Hakala från Finska Föreningen i Gislaved, samt Robin Kaas, utvecklingsledare på avdelningen för hållbar utveckling.

Se filmen som representerar ett finskt mors dagsfirande.

Trossamfundsledare talar om covid-19

Du kan lyssna på företrädare från olika trossamfund som talar om covid-19 på Myndigheten för stöd till trossamfunds webbplats. Företrädarna talar på följande språk: mandarin, vietnamesiska, thai, arabiska, spanska, engelska, svenska, syriska och amarinja.

Trossamfundsledare talar om covid-19 på somaliska, svenska, arabiska, syriska, turkiska, serbiska, thailändska, persiska och tigrinja. Länk till annan webbplats.

Det här kan alla göra:

  • Fira med få.
  • Håll avstånd till andra i alla sammanhang, både inomhus och utomhus.
  • Om du måste resa ska du resa så smittsäkert du kan. Res inte om du har symtom och undvik resor med kollektivtrafik där det inte går att boka plats.
  • Stanna hemma och testa dig för covid-19 även när du har milda symtom.
  • Umgås i en mindre krets genom att bara träffa dem du bor med eller några få vänner eller närstående utanför hushållet.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. Om du vill fira en högtid, fira den bara tillsammans med dina närmaste.
  • Vaccinera dig när du får möjlighet.

Sidan uppdaterades senast: