Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Karola och Linda med diplom och blommor.

Karola Bjelke (till vänster) och Linda Aadalen från Lokalvårdsenheterna 1,2,3 som vunnit utmärkelsen Årets arbetsplats 2020.

Strålande jobbat när lokalvården bytte till miljövänligt städ

Medarbetare och invånares hälsa var avgörande när lokalvården bytte ut kemikalier mot alkaliskt vatten. Det nya arbetssättet har rönt uppmärksamhet utifrån och resulterade i vinst i interna utmärkelsen Strålande jobbat!

De hälsofarliga kemikalierna har i princip försvunnit inom lokalvården efter att man börjat använda ett högeffektivt joniserat alkaliskt vatten. Kommunen ligger i framkant med förändringsarbetet inom lokalvård. Teamarbetet med att få alla bitar på plats, särskilt under pandemitid, var den bidragande orsaken till att lokalvårdsenheten under tisdagen tog emot den interna utmärkelsen Strålande jobbat!

- Den här vinsten är fantastisk och den gör oss helt tårögda. Vi har gjort en enorm omställning senaste året, och stundtals har det varit kämpigt. Alla medarbetare har del av det här arbetet och den här utmärkelsen, de kommer bli överlyckliga när de får höra att vi tillsammans vann, sa Karola Bjelke, enhetschef inom lokalvården, efter att hon och kollegan Linda Aadalen tagit emot priset.

Karola och Linda gör high five och är glada

"Vi vann!" Ögonblicket när det står klart vilken arbetsplats som vunnit fångades på bild.

Sedan en tid tillbaka städas det alltså utan miljöfarliga kemikalier på förskolor, skolor och sporthallar, kontor och äldreomsorg.

- Det nya vattnet innebär att medarbetarnas arbetsmiljö fått sig ett ordentligt lyft, samtidigt som de invånare som befinner sig i kommunens verksamhet, inte längre riskerar att få i sig onödiga kemikalier efter städningen, säger Karola Bjelke.

Fungerar som miljövänligt tvätt och rengöringsmedel

Det svanenmärkta vattnet, som heter Z-Water, fungerar som både tvättmedel och rengöringsmedel och är snällt mot människor, skonsam mot natur och har en lägre klimatpåverkan än traditionella tvätt- och rengöringsmedel. Det alkaliska vattnet finns på två platser i kommunens verksamhet och distribueras därifrån ut i dunkarna till övriga verksamheter.

- Det funkar väldigt bra, det blir minst lika rent och hinnan som alltid finns kvar efter att man städat med kemikalier är borta. Trasorna känns rena och fräscha på samma sätt och nu behöver inte sakerna sköljas och vridas ut på samma sätt, säger Linda Aadalen, enhetschef inom lokalvården.

Minskad risk för hudirritation

Det alkaliska vattnet sprider inga miljögifter och avger heller inga hälsofarliga sprayångor. En stor bonus med det nya städvattnet är att personalen upplever minskade problem med handeksem.

- Mängden av kaliumkarbonat som uppstår i producerandet av Z-Water ligger en bra bit under gränsvärdet för att huden ska bli irriterad. Det känns väldigt bra med möjligheten att erbjuda våra medarbetare den här typen av miljövänligt rengöringsmedel säger Linda Aadalen.

Se filmen om hur lokalvården bytte ut kemikalier mot Z-Water

Genuint lagarbete under pandemin

Arbetet med den nya städmetoden kom i gång ordentligt mitt under pandemin och med den följde också en rad försiktighetsåtgärder för alla som arbetar inom lokalvården. Tillsammans tog teamet fram instruktioner och tillvägagångssätt för hur man skulle arbeta för att säkra städningen och hindra smittspridning.

- Vi har satsat järnet det här senaste året. När pandemin slog till från en dag till en annan så fick vi ställa om. Vi hade några medarbetare som sa ”vi är vårdutbildade, vi kan kliva in och ge input utifrån vårt perspektiv”, och tillsammans tog vi fram rutiner för städning i pandemitider, säger Linda Aadalen.

De båda enhetscheferna är märkbart rörda efter det står klart att det är just deras arbetsplats som vunnit årets utmärkelse.

- Det här är allas pris, vi har alla kämpat för att hålla i och hålla ut och uppmuntra varandra hela tiden Det här diplomet kommer vi lägga ut så alla får se så fort som möjligt! Alla medarbetare har del av det här arbetet och den här utmärkelsen. Jag brukar inte gråta så här, men i dag gör jag ett undantag, säger Karola Bjelke efter att hon och Linda Aadalen tagit emot det interna priset som Årets arbetsplats.

Linda och Karola tittar på diplom som ska delas ut.

Vinnare, och även finalister, i varje kategori får diplom och blommor.

"Vill komma på studiebesök för att se hur vi arbetar"

Kommunen ligger i framkant när det gäller miljövänlig städning. Användning av det alkaliska vattnet började testas redan för fyra år sedan, och det var tack vare de goda resultaten i testperioden som avgjorde en omställning till vattnet i alla lokalvårdens verksamheter.

- Tillsammans har vi verkligen satsat järnet, alla har varit med på tåget. Vår ambition är att alltid hålla en hög servicenivå och tillsammans har vi skapat en stabil organisation.

Än så länge är det inte särskilt många kommuner i landet som använder alkaliskt vatten, men flera är på väg att starta upp städning med det och det finns ett stort intresse för att lära sig mer om hur vår kommun upplever och arbetar med vattnet.

- Vårt nya sätt att sköta lokalvård är än så länge väldigt unik och vi får förfrågningar från andra kommuner som vill komma på studiebesök och se hur vi arbetar.  Det är väldigt roligt, säger Karola Bjelke.

Karola och Linda i väntan på prisutdelning.

Glada och rörda vinnare!

Utmärkelsen Strålande jobbat och årets finalister!

I kommunen skapas strålande verksamhet varje dag, tack vare våra medarbetare. Därför instiftades utmärkelsen Strålande jobbat 2019. Det goda arbetet uppmärksammas genom att dela ut utmärkelser i fyra olika kategorier; årets nytänk, årets arbetsplats, årets medarbetare och årets ledare. För tredje året i rad synliggörs det medskapande och strålande arbete som gjordes under föregående år i alla kommunens verksamheter.

I kategorin Årets arbetsplats var förutom Lokalvårdsenheten även Nordinskolan och Fritid- och folkhälsoförvaltningen finalister. Här kan du läsa motiveringarna till varför just de arbetsplatserna hamnade i final.

Nordinskolan

Nordinskolan är en arbetsplats som inte följer den stereotypiska bilden av en högstadieskola. I personalrummet på Nordinskolan upplever man snabbt en känsla av tillhörighet och trivsel. Personalen är måna om att alla ska trivas, både socialt och yrkesmässigt och det finns alltid utrymme att fråga om hjälp. Det finns en stolthet över den kollektiva kraft som satts på prov under coronapandemin gällande distansundervisning, vikariat och andra problem. Nordinskolan har inte ställt in en enda lektion under pandemin vilket bör ses som ett bevis på vilken fantastisk arbetsplats Nordinskolan är.

Fritids- och folkhälsoförvaltningen

Fritids- och folkhälsoförvaltningens medarbetare har under en väldigt tuff tid anpassat sig utifrån kommunens behov, och tillfälligt stöttat upp på arbetsplatser och situationer där de egentligen inte är anställda för att arbeta. Under coronapandemin gjorde de allmänna råden att det mesta av deras egen verksamhet fick stänga. Medarbetarna lämnade då de egna trygghetszonerna för att underlätta vardagen för våra kommuninvånare i helt andra verksamheter, främst inom skola och fritidsverksamhet. Det är starkt och modig att flytta ifrån sig egen arbetsplats och trygghet och helt ställa om på det här sättet.

Lokalvårdsenheterna 1,2,3

Lokalvårdsenheten ställde på bara någon dag om, och påbörjade ett helt annat sätt att utföra lokalvård, när coronapandemin slog till. Bland annat arbetar de numer helt kemikaliefritt och använder andra metoder för att säkra kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Det senaste året har medarbetarna tillsammans skapat mycket goda resultat och tillsammans utvecklat verksamheten. Medarbetarna på lokalvårdsenheterna arbetar med att vårda lokaler på bland annat skolor, förskolor och äldreboenden. De går varje dag till arbetet och utför ett toppjobb för att skapa trygghet för de vi är till för.

Sidan uppdaterades senast: