Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Anpassningar av coronarestriktioner

Från och med den 1 juni gäller ändrade restriktioner i Sverige för bland annat kultur- och idrottsevenemang. Smittspridningen är fortfarande på en hög nivå och rådet om att hålla avstånd och begränsa sitt umgänge gäller fortfarande.

Regeringen har tagit fram en plan för hur restriktionerna som införts under pandemin ska tas bort. Det ska ske stegvis och enligt en preliminär tidsplan utifrån de scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

Spridningen av covid-19 beräknas, enligt Folkhälsomyndigheten, att klinga av i början av hösten 2021. Återgången till en mer normal situation i samhället ska ske stegvis och inleds den 1 juni med att flera smittskyddsåtgärder anpassas.

Bedömningen är att smittspridningen fortfarande är hög i samhället och att sjukvården är hårt belastad. Därför gäller fortfarande rådet om att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk. Den som kan och har möjlighet ska arbeta hemifrån. Det är också viktigt att tacka ja till att vaccinera sig.

Läs mer på Folkhälsomyndighets webbplats om anpassningarna av smittskyddsåtgärder. Länk till annan webbplats.

Exempel på anpassningar från och med den 1 juni:

  • De nationella råden gäller fortfarande. Det innebär till exempel att stanna hemma vid symtom, begränsa nya nära kontakter och arbeta hemifrån.
  • När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.
  • Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.
  • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats.
    Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas. Läs mer om max antal deltagare i sammankomster och i olika lokaler på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.
  • Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30.

Sidan uppdaterades senast: