Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Unik utbildning i samarbete med tillverkningsindustrin

I kommunen finns länets enda YH - utbildning som är teknikcollege certifierad. Träffa Gustav Rylander och Daniel Rääf från Trioworld i Smålandsstenar som berättar om utbildningen; underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri, som leder till spännande arbete för dig som är teknikintresserad.

- Du som har ett genuint teknikintresse, är intresserad av att lära dig nya saker och jobba med ett varierande yrke inom industrin, den här utbildningen är något för dig ...

Se den korta informationsfilmen om utbildningen till underhållstekniker

Efterfrågan på underhållstekniker är mycket stor och arbetsplatserna är många inom både energi-, process- och tillverkningsindustrin. Ett av de lokala företag som var med och tog fram utbildningen är Trioworld, tidigare Trioplast, i Smålandsstenar. För dem var det en självklarhet att vara med från början i framtagandet av utbildningen. Daniel Rääf, underhållschef på Trioworld, berättar om varför.

- Underhållstekniker är idag ett bristyrke och det gör det svårt för oss som arbetsgivare att rekrytera. Genom att vara med och erbjuda arbetsplatsförlagd praktik kan vi tidigt få in elever och knyta dem till oss direkt, vilket både eleverna och vi som arbetsgivare vinner på, säger Daniel Rääf.

Två män i 20 - 30 årsåldern som går i en korridor

Gustav Rylander fick arbete på Trioworld efter sin LIA-praktik, och hans chef Daniel Rääf är mycket nöjd med samarbetet kring utbildningen.

Leder ofta till jobb direkt efter examen

Utbildningen ger breda kunskaper i bland annat automation och underhållsplanering, och delar av utbildningen är arbetsplatsförlagd (LIA) till ett företag inom branschen. Något som ofta leder till jobb direkt efter examen. Emma Hermansson, som leder arbetet med utbildningen från Gislaveds kommuns sida, är mycket glad över samarbetet.

- Vi hade en god dialog med tillverkningsföretagen genom hela processen och har det fortsatt i arbetet framåt. Det är viktigt för oss att lyssna in de behov som finns. Ett sånt här samarbete har många vinster för alla parter, säger Emma Hermansson.

Gustav Rylander 21 år, från Gislaved, gick vidare direkt från gymnasiet och deltog i den första utbildningsomgången som startade hösten 2019. Han gjorde sin praktik på Trioworld och blev erbjuden arbete där efter avslutad examen.

- Jag gillade att det är en YH utbildning med mycket praktik. Det är en bra utbildning utan att behöva läsa så mycket. Ämnen var relevanta och den passade mina intressen. Dessutom ledde utbildningen till ett jobb som jag är intresserad av, säger Gustav Rylander.

"Allt sköts med robotar men någon måste ju sköta roboten och maskinen"

Gustav trivdes på utbildningen och rekommenderar den till andra som är intresserade av praktiska ämnen;

- Det som gjorde att detta passade mig var för att det är det här är det jag tycker är skoj, att underhålla, hitta lösningar. Det är ju inte så många som står och packar eller sånt längre, utan allting sköts ju med robotar men någon måste ju sköta roboten och maskinen. Man lär sig nya saker, man utvecklas och jag tycker det är väldigt roligt, säger Gustav.

Daniel Rääf på Trioworld är Gustavs chef och mycket nöjd med samarbetet och utbildningen. Daniel ser ett stort och växande behov av den här typen av underhållstekniker. Det beror på den ökande automationsnivån i produktionen, och att processindustrin alltid strävar efter att förbättra underhållsverksamheten.

Hög efterfrågan på de med den här bakgrunden

Precis som Gustav rekommenderar Daniel utbildningen till den som vill ha arbete direkt efter avslutad utbildning.

- Det är en bred utbildning som ger en bra grund med blandning av el/mekanik/praktik som eleverna kommer ha nytta av när de sedan kommer ut i arbetslivet. Att det dessutom är hög efterfrågan på personer med den här bakgrunden gör att man lätt kan få ett arbete direkt efter avslutad utbildning säger Daniel.

Sidan uppdaterades senast: