Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Tillsammans förebygger vi skadegörelse och nedskräpning

Skadegörelse och nedskräpning är ett stort problem för kommunen under hela året och belastar våra verksamheter negativt. I samband med skolavslutning och sommarlov ökar problemen. Läs mer om hur du kan hjälpa till.

Skadegörelse och nedskräpning är alltid ett problem för kommunen, men risken ökar under sommaren och en del av sabotaget står ungdomar för. Det är därför viktigt att kommunen tillsammans med dig som är vårdnadshavare skapar förebyggande insatser, så som att vi håller koll på var ungdomarna är någonstans, och erbjuder aktiviteter under sommarlovet. 

Onödiga kostnader som skulle kunna gå till annat

Förra årets kostnad för skadegörelse och nedskräpning var närmare 800 000 kronor av kommunens skattemedel. Som störst är problemen runt skolgårdar och fritidsanläggningar. Det sker oftast på platser som är dolda eller har begränsad insyn.

På några av de platser där det var skadegörelse och nedskräpning förra året behövdes också extra bevakning till en kostnad om drygt 100 000 kronor. Pengarna som läggs på att åtgärda skadegörelse och nedskräpningar är pengar som skulle kunna användas till annat. Pengarna skulle exempelvis kunna gå till skapandet av andra umgängesytor som är öppna för alla, med bra belysning och i en trygg miljö.

Skadegörelse på Nordin Sportcenter

Skadegörelse sker både inne och ute, här är en bild från skadegörelse på Nordin Sportcenter tidigare i år.

Trasiga fönster på 10 skolor under en månad blir en hög kostnad

Knut Venholen är avdelningschef på kommunens fastighetsavdelning. Han berättar att mycket av skadegörelsen som skett hitintills i år är sådant som kanske inte ser "så mycket ut", men som när det räknas i hop i det stora hela blir mycket pengar som i slutändan belastar skattebetalarna.

– Det kanske inte verkar så värst mycket om det är en enstaka fönsterruta som går sönder på en skola, men när det händer på tio olika skolor på en månad så ackumuleras både kostnader och tiden upp, säger Knut Venholen.

Trasig fönsterruta

"Det är inte alltid så att det är 10 fönsterrutor som slås sönder på en enda skola, utan det kan vara en fönsterruta på 10 olika skolor under en månad", säger Knut Venholen.

Du som vårdnadshavare är viktig i arbetet med att förebygga skadegörelse

Var intresserad av vad din ungdom gör. Fråga vart din ungdom tar vägen, vem hen är med och vad de gör när de är ute. Gå gärna själv ett par varv runt skolgården, var ute och syns i samhället och visa att du som vuxen bryr dig.

– Det är positivt att barn och ungdomar vistas utomhus under sommarlovet, men det är viktigt att de, och vi alla, tar ansvar för miljön runtomkring. Vi får inte skräpa ner eller förstöra något, utan skräpet ska med hem eller slängas i en papperskorg, säger Peter Dubrefjord, säkerhetsutvecklare på kommunen.

Exempel på skräp som ofta hittas där ungdomar umgåtts utomhus är fimpar, burkar, hamburgarpåsar, pizzakartonger och godispapper. Peter Dubrefjord påminner också om att det är viktigt att fortsatt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring umgänge och sammankomster under sommarlovet.

Kommunens förebyggande arbete

Kommunen arbetar på flera olika sätt för att engagera ungdomar under sommarlovet och för att på så sätt förebygga skadegörelse och klotter. Vi erbjuder aktiviteter för olika åldersgrupper under sommaren och fritidsgårdarna är öppna. Våra fältsekreterare arbetar uppsökande och på helger stöttar nattvandrare upp i Gislaved och Smålandsstenar. Om du har möjlighet, gå gärna även du som vårdnadshavare en promenad för att finnas ute som en trygg vuxen. Ju fler vuxna som finns ute desto tryggare för våra ungdomar.

Det här händer i sommar

Här har vi samlat information som kan vara bra för dig som är vårdnadshavare att ta del av.

Kommunens fritidsgårdar har öppet hela sommaren

Det finns fyra fritidsgårdar i kommunen och de har öppet hela sommaren. Varje vecka planeras nya roliga aktiviteter för din ungdom. Du får löpande information om vad som händer i sommar på respektive fritidsgårds Instagramkonto.

Du hittar mer informatikon via via vår sida om fritidsgårdarna eller genom att använda vårt snabbalias www.gislaved.se/fritidsgårdar. Länk till annan webbplats.

Sommarliv – kommunens sommarlovsprogram

Kommunen har aktiviteter för sommarlovslediga barn och ungdomar under hela lovet. Programmet är omfattande och innehåller bland annat gratis bad för alla under 19 år, testa på padel, tennis, beachvolley och MTB-cykling samt Music camp för låtskrivning och musikproduktion.

I sommar finns även delar av sommarlovsprogrammet digitalt. Varje vecka presenteras ett nytt quiz och livestream på Sommarlivs Instagram: Gvdsommarliv. Länk till annan webbplats. Träning, teater/drama, digitalkultur, rollspel och olika utmaningar är några av ämnena under sommaren.

Du hittar sommarlovsprogrammet och alla aktiviteter via vårt snabbalias https://www.gislaved.se/sommarliv Länk till annan webbplats.

Kommunens fältsekreterare arbetar förebyggande och uppsökande

Kommunens fältsekreterare, även kallade fältare, finns ute i kommunen i miljöer där ungdomar vistas, och även på internet, som ett stöd för ungdomarna. Tillsammans med personal från socialtjänst, skola, fritidsverksamheter och områdespolis finns de till för kommunens alla ungdomar. De finns oftast anträffbara på dagtid, men jobbar även kvällar och helger.

Både ungdomar, och du som är förälder/vårdnadshavare till en ungdom, är välkommen att kontakta fältarna på telefonnummer 070-298 13 56 eller via e-post.

Fältarna på sociala medier

Följ gärna fältarnas verksamhet på Instagram.  Länk till annan webbplats.
Fältarna finns även på Facebook. Länk till annan webbplats.

Nattvandring i kommunen

Under sommaren finns nattvandrare som promenerar utomhus i Gislaved och Smålandsstenar. Nattvandrare är föreningsaktiva vuxna som rör sig ute i samhället för att skapa trygghet. De finns ute på fredag- och lördagskvällar. I Gislaved är nattvandrarna ute helgkvällar varje vecka fram till 39 och i Smålandsstenar är nattvandrarna ute vecka 23 – 24 och 31 – 33.

Sidan uppdaterades senast: