Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Reservkraft finns på våra vård- och omsorgsboenden

Media har under morgonen rapporterat att kommunens vård- och omsorgsboenden saknar reservkraft vid ett eventuellt elavbrott. Det stämmer inte. Reservkraft finns till alla boenden som drivs i kommunens lokaler.

Sveriges Radios nyhetsredaktion Ekot har undersökt om landets vård- och omsorgsboenden har möjlighet till reservkraft vid ett eventuellt strömavbrott. I deras enkät har vi felaktigt svarat att vi inte har någon reservkraft. Det stämmer inte. Alla boenden som drivs i kommunens lokaler har reservkraft. En del genom fast reservkraft och andra genom flyttbara elverk. Ett boende drivs i en inhyrd fastighet där det inte finns möjlighet till reservkraft idag. Dialog pågår för att hitta en lösning.

- Det är olyckligt att fel information har kommit ut. De som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden kan vara trygga med att det finns reservkraft om elen försvinner, säger Knut Venholen, avdelningschef på fastighet- och serviceförvaltningen.

Om elen försvinner vid ett vård- och omsorgsboende kan det få stora följder. Det kan påverka exempelvis hissen, möjligheten att laga mat, elektroniska dörrar och medicinsk utrustning. Den reservkraft som finns provas därför och servas med jämna mellanrum för hyresgästernas och medarbetarnas trygghet.

- Vi har bra lösningar för våra boenden, liknande lösningar som många andra kommuner, sedan kan de alltid bli bättre. Ekots granskning ger oss påminnelse att titta över rutinerna och säkra upp elförsörjningen, säger Knut Venholen.

Sidan uppdaterades senast: