Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Europa minskar avfallet

Just nu pågår temaveckan Europa minskar avfallet. Det är ett EU-projekt som ska väcka allmänhetens intresse för avfallsminimering, i år med särskilt fokus på hållbara samhällen och att tänka cirkulärt.

Årets tema för Europa minskar avfallet är hållbara samhällen. Under veckan utmanas vi till att agera för att skapa mer hållbara samhällen. Det finns en stor kraft i att ändra våra dagliga vanor och jobba för fler cirkulära aktiviteter, vilket inte skapar nytt avfall. Att tänka cirkulärt handlar om att ta del av jordens tillgångar så att de räcker till alla, utan att äventyra vår framtid.

Under veckan kommer vi att ge tips om hur du kan skaffa dig en mer cirkulär livsstil genom att:

 • Sortera ditt matavfall
 • Hellre nött än nytt - köp secondhand
 • Undersök först om det du har går att laga, innan du köper nytt
 • Drick, använd och spara vatten

Förebygg att avfall uppstår

Som avfall räknas allt som vi gör oss av med – även om föremålet, ämnet eller substansen återvinns. Ur miljö- och klimatsynpunkt är det mest resurseffektiva att förhindra att nytt avfall uppstår. Det är också viktigt att ta hand om avfall ordentligt, om det finns farliga ämnen i det.

I vår kommun ger varje invånare upphov till 430 kg avfall varje år (exklusive trädgårdsavfall). 2014 var siffran cirka 482 kg avfall per invånare. Det går åt rätt håll och sedan 2018 sorterar många av kommunens invånare sitt matavfall. Men vi kan bli ännu bättre på att minska vårt avfall!

Det bästa du kan göra är att se till att nytt avfall inte skapas. Här kommer några exempel på hur du kan bidra till det.

 • Laga mat på resterna från igår. Det är cirka tio gånger bättre ur klimatsynpunkt att laga till en ny maträtt av resterna från igår än att göra biogas av maten.
 • Återanvänd dina textilier och öka livslängden på dina kläder, istället för att slänga och köpa nytt. Lämna kläder till återvinning, köp plagg från secondhand eller byt kläder med dina vänner. Om vi minskar konsumtionen av nyproducerade kläder sparar vi råvaror, energi, vatten och kemikalier som förbrukas vid nyproduktion.

Genom att utnyttja resurserna effektivt, förändra konsumtionsmönster och förlänga produkters användningstid kan mängden avfall minskas. Även återanvändning är ett viktigt steg mot avfallsminimering.

Fler tips på vad du kan göra för att minska avfallet:

 • Om datumet på någon mat har gått ut; lita på dina sinnen! Smaka och lukta istället för att slänga maten direkt.
 • Ge upplevelsepresenter istället för saker.
 • Drick kranvatten istället för vatten på flaska eller burk.
 • Dela ägodelar som du inte använder så ofta med grannar eller vänner (verktyg, trädgårdsredskap m.m.).
 • Gör matlådor av dina rester.
 • Köp saker med bra kvalitet och som är lätta att laga om de går sönder.
 • Frys in mjölken och grädden om du inte hinner dricka upp den. Då kan du använda den till matlagning och bakning.
 • Börjar bananerna bli prickiga? Skiva dem och frys in. Passar perfekt i smoothies eller till glass!
 • Använd plast- eller papperskassen flera gånger när du handlar eller ta med egen tygpåse till affären.

Om Europa minskar avfallet

Europa minskar avfallet är ett EU-projekt som har pågått sista veckan i november sedan 2009. Avfall Sverige är nationell samordnare och under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela EU. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet.

Sidan uppdaterades senast: