Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Var rädd om dig – använd reflex!

Den här tiden på året är det mer mörkt än ljust utomhus. Använd reflex när det är skymning och mörkt, så syns du bättre och minskar på så vis risken för olycka. 

Tänk på att använda reflexer i höst- och vintermörkret, det är viktigt att du som är gång- och cykeltrafikant syns ordentligt. Utan reflex syns du mycket dåligt, eller inte alls. Med reflexer syns du bättre i mörkret och minskar på så vis risken för olycka. Du syns också bättre när din reflex träffas av ljuset av en strålkastare från ett fordon, även om det är dåliga siktförhållanden.

Synlig på 125 meters avstånd med reflex

Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Viktigt att tänka på gällande reflexer

Det finns en del saker att tänka på när du bär reflex. Här är några:

  • Använd reflex både i stan och på landet. Tänk på att bara för att du ser, är det inte säkert att andra ser dig.
  • Bär reflex så att det syns från olika håll, till exempel reflexband rund hand- och fotleder.
  • Hundar och hästar behöver också reflexer.
  • Ha en reflex tillhands i jackfickan året om, det finns mörka timmar alla årets dygn.

Testa att byta ut reflexen

Du bör byta ut din reflex då och då. De slits och blir mindre effektiva. Du kan själv testa om en gammal reflex fungerar. Häng upp den och en ny reflex, som du vet fungerar, i ögonhöjd i ett mörkt rum. Sedan lyser du på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Tänk på att minimera avståndet mellan dina ögon och ljuskällan eftersom ett för stort avstånd försämrar synbarheten. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya ska du inte använda den längre.

Tipset kommer från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF. Länk till annan webbplats.

Så ska en bra reflex vara

På NTF:s webbplats kan du läsa hur en bra reflex ska vara. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

  • Reflexen ska vara minst 15 kvadratcentimeter och vara CE-märkt.
  • Reflexen ska ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga). Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus.

Sidan uppdaterades senast: