Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Från vänster; Frida Theorin, Izabela Sowa och Eva-Lotta Axelsson är premierade bland annat för deras engagemang och goda bemötande

Frida, Izabela och Eva-Lotta ser till varje persons behov

Varje år premieras tre medarbetare inom socialförvaltningen som gör något utöver det vanliga. Izabela, Eva-Lotta och Frida tog i december emot pris av socialnämnden för sitt engagemang och bemötande i deras yrkesroller som undersköterska/verksamhetsledare och stödpedagog.

I höstas gick uppmaningen ut till både brukare, anhöriga och personal att nominera någon eller några inom socialförvaltningens verksamhetsområden vars arbetsinsats borde uppmärksammas extra.

Tidigare i december fick Izabela Sowa, undersköterska och verksamhetsledare i Anderstorps Hemtjänst, Eva-Lotta Axelsson, undersköterska och verksamhetsledare i Burseryd-Broaryds hemtjänst samt Frida Theorin, stödpedagog i daglig verksamhet i Gislaved, ta emot premiering för deras utmärkta arbete.

Premieringen delas ut sedan 2017 av socialnämnden och gäller individer eller grupper som gör något utöver det vanliga. Insatsen ska bidra till ökad kvalitet för de vi är till för eller för en enskild brukare. Det kan gälla förbättringar av arbetsmetoder, processer och rutiner eller omsorgsinsatser och sociala insatser.

– För oss i socialnämnden är det viktigt att uppmärksamma det fantastiska arbete som görs. I förvaltningen har vi fantastiska medarbetare, som är med och gör skillnad för våra brukare varje dag, hela året, och det är glädjande att kunna dela ut den här premieringen säger Inga-Maj Eleholt (C), socialnämndens ordförande.

Tre medarbetare som gör skillnad för individ och grupp

De tre medarbetarna arbetar i två olika slags verksamheter; Izabela och Eva-Lotta arbetar inom hemtjänsten med serviceinsatser hemma hos brukare, medans Frida arbetar i daglig verksamhet som är en dagtidssysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Bland annat premieras de för att de gärna tar sig an nya utmaningar, bidrar med trygghet och trivsamhet för de runt omkring och ser alla individer och deras unika behov. De brinner alla tre för mötet med människan och för att finnas till för de som har behov av deras hjälp.

– Det bästa med mitt arbete är alla fantastiska individer man får möta och arbeta tillsammans med. Samt att få möta kollegor och personal som också brinner för yrket, säger Frida Theorin.

Föll sig naturligt att arbeta med människor

Frida Theorin är nyutbildad stödpedagog och har arbetat i daglig verksamhet sedan i våras. Dessförinnan arbetade Frida i en gruppbostad inom Solbackens omsorg i Smålandsstenar, och under studietiden varvade hon studier med arbete.

– Att varva studier med arbete gav mig möjligheten att dela med mig av mina kunskaper. Mina kollegor var otroligt stöttande, öppna och nyfikna för det jag fick lära mig. Vilket också gav mig motivation, säger Frida.

Fridas mamma har arbetat med människor i alla år, och det var hon som från början fick Frida att intressera mig för yrket. Fridas första timarbete var inom hemtjänst och sedan har det fortsatt. Från timvikarie inom äldreomsorgen till arbete med människor som behöver stöd mitt i livet.

– För mig har det på något sätt fallit sig naturligt att arbeta med och tillsammans med människor. Det är för mig givande och spännande och min mamma är en stor inspiration. Men det är också dessa kollegor som gjort att man fastnat för yrket. Jag arbetar med och har arbetat med många kunniga kollegor där man fått med sig kunskap, säger Frida.

Bild på Frida Theorin

Fridas första timarbete var inom hemtjänsten.

Viktigt att dela erfarenheter med kollegor

På Fridas arbetsplats arbetar de utifrån ett arbetssätt som heter Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt (PFA) där individernas färdigheter används och svårigheterna kompenseras. Rutiner och scheman finns men är samtidigt levande då förändringar kan behöva ske och det gäller att snabbt kunna ställa om. Frida säger att det är otroligt viktigt att ha kollegor runt sig, att ha någon att bolla med och dela varandras erfarenheter.

– Tillsammans med min kollega Jessica har vi en öppenhet gentemot varandra så vi kan stötta varandra i arbetet. Där det också finns utrymme för skratt, det är oerhört viktigt med det stödet på jobbet säger Frida.

Två verksamhetsledare som delar på planeringsansvaret

Izabela Sowa är undersköterska och verksamhetsledare i Anderstorps hemtjänst. Hon har arbetat som undersköterska i kommunen i 15 år och de fyra senaste åren har hon haft en delad tjänst där rollen som verksamhetsledare ingår.

Det är antingen Izabella eller hennes ledarkollega som planerar och fördelar arbetet dag för dag. En typisk dag på jobbet för hemtjänsten i Anderstorp ser ut som så att gruppen samlas på morgonen, går igenom vad som är planerat för dagen och sedan åker ut för att utföra insatser ute hos sina brukare.

– Vi möter dagligen multisjuka äldre med komplexa vårdbehov. Vi brukar vara åtta–nio personer på dagen och tre på kvällen. Efter arbetet på morgonen utför vi olika insatser som social aktivering, inköp, ledsagningar till olika vårdinrättningar och olika aktiviteter med mer, säger Izabela.

Problem och utmaningar går alltid att lösa

På Izabelas arbetsplats händer det olika saker varje dag och teamet ställs ofta inför nya utmaningar. Människor vårdas i större utsträckning i hemmet med stöd av hemtjänst, något som ställer höga krav på kompetens hos personalen, enligt Izabela.

– Målet med vårt strategiska och planerande arbete är ökad trygghet och kvalitet för den enskilde. Här har vi kommit väldigt långt men det finns såklart mycket kvar att göra. Det bästa med jobbet är annars att jobba med människor, det är mycket teamarbete men också enskilt arbete vilket jag gillar, och det tuffaste är när det fattas personal vilket ökar arbetsbelastningen, säger Izabela.

Izabela sitter vid datorn och planerar arbetet

Izabela planerar och fördelar arbetet dag för dag

Izabela är en problemlösare, och det kommer naturligt att ställa upp för den som behöver hjälp.

– För mig är det viktigt att hitta lösningar, det finns inget man inte kan lösa. Det har kommit naturligt att man hjälper till när det är kris och att man ställer upp för arbetskamrater. Jag brinner för mitt arbete och är mån om alla runt omkring mig, säger Izabela.

"Det bästa är möten med människor i olika situationer"

Eva-Lotta Axelsson är verksamhetsledare och undersköterska i Burseryd-Broaryds hemtjänst. Hon har arbetat 20 år i kommunen varav de tre sista i tjänsten som kombinerad undersköterska och verksamhetsledare. Eva-Lotta älskar sitt jobb, och den möjligheten hon har att stötta brukare att fortsätta leva i sin vardag.

– Det bästa är möten med människor i olika situationer, det är så meningsfullt och givande, att kunna stötta upp och hjälpa våra brukare att bo kvar hemma, säger Eva-Lotta.

Bild på Eva-Lotta

Undersköterskans roll måste stärkas enligt Eva-Lotta

Eva-Lotta har samma roll, och arbetar på liknande sätt, som Izabela i Anderstorp. Just det här med att det händer olika saker varje dag och att teamet ställs inför nya utmaningar går igen i verksamheterna. Eva-Lotta planerar arbetet på så sätt så det skapar en trygghet för både medarbetare och brukare, enligt den nominering hennes arbetskamrater skickat in. Bland annat står det att Eva-Lotta har, likt en bläckfisk, åtta armar där hon både ser och hör alla på arbetsplatsen samtidigt som hon gör ett enastående arbete.

– Ha ha ja att jag skulle vara som en bläckfisk med åtta armar tar jag som ett gott betyg. Man vill att alla ska ha det så bra som möjligt, både kollegor och brukare och jag gör alltid mitt bästa utifrån de förutsättningar jag har för att det ska infrias, säger Eva-Lotta.

Professionen undersköterska ska stärkas

En utmaning för hemtjänsten är att det till viss del är svårt att rekrytera personal, och särskilt då vikarier som kan stötta upp vid arbetstoppar, ledigheter och dylikt. Nu gör kommunen en satsning för att skapa intresse för den givande rollen som undersköterska berättar Eva-Lotta. Bland annat besöker man gymnasiet i Gislaved inför sommarens rekrytering.

– Vi behöver fler som vill arbeta som undersköterska i kommunen. Därför måste vår profession stärkas. Rollen som undersköterska är oerhört givande och vi måste bli bättre på att marknadsföra den, säger Eva-Lotta.

Stolta och glada över premieringen

Frida, Izabela och Eva-Lotta blev alla stolta, rörda och förvånade över att just de blev premierade för deras goda insatser. Frida hade heller inte hört talas om att den här premieringen fanns innan hon fick beskedet att hon var en av pristagarna.

– Jag blev såklart jätteglad och chockerad. Jag hade faktiskt inte hört om detta innan. De fina orden som stod i nomineringen gjorde mig tårögd. Samtidigt blir jag också tacksam för de som nominerat mig. Det är tack vare mina före detta kollegor som gjort att jag fortsatt med mitt arbete. All stöttning och peppning man har fått och får, säger Frida.

– I det här yrket gäller det att ha en öppenhet tillsammans där vi kan lära oss av varandra och lära oss av alla härliga individer vi får äran att möta, säger Frida.

Älskar yrket och rekommenderar det till andra

– Jag blev överraskad över att just jag premierats och det kändes väldigt bra, det kändes bra och skönt att arbetskamrater uppskattar mig och mitt arbete, det gör det värt det, säger Izabela.

– Jag älskar mitt yrke och rekommenderar det för andra som också tycker om att jobba med andra människor då man har brukaren i fokus, säger Izabela.

Ett kvitto på det värdefulla arbete som utförs

– När jag såg informationen om att jag blivit premierad fattade jag inte först att det gällde mig. Såna där mail om att nominera och premiera kommer ju varje år, och jag hade ju ingen tanke på att jag skulle vara den som faktiskt gick och vann det här, säger Eva-Lotta.

– Jag är oerhört glad och stolt över den här premieringen. Det betyder mycket för mig och blir ett kvitto på det värdefulla arbete mina kollegor och jag utför varje dag, säger Eva-Lotta.

Ur nomineringarna

"Frida Theorin har hjärtat på rätt ställe. Vågar utmana både sig själv och resten av arbetsgruppen med nya spännande Idéer. Hon bemöter alla människor med respekt oavsett vart man kommer ifrån! Därför nominerar jag fantastiska Frida, det behövs människor som hon i en ganska hård värld som våran!"

"För att Izabela Sowa alltid är så hjälpsam och det syns på henne att hon tycker om sitt jobb och har lust att jobba. Hon är kunnig i sitt arbete, vi kan lita på henne och hon brukar alltid fixa omöjliga saker. Hon är den bästa verksamhetsledare som jag har jobbat med! Tack för allt du gör för oss."

"Eva-Lotta Axelsson har inte bara en härlig personlighet som livar upp och bidrar till en trevlig stämning på arbetsplatsen. Med sitt eminenta och idoga planerande bidrar Eva-Lotta med en stor trygghet. Inte bara för oss, hennes medarbetare, utan även för de brukare vi besöker. Alla blir sedda och hörda. Hon är oerhört omtänksam och den sista hon tänker på är sig själv. Likt en bläckfisk har Eva-Lotta åtta (osynliga) armar, om inte fler. Hon har förmågan att hantera många arbetsuppgifter samtidigt och uppkommer det problem eller ändringar löser hon det på bästa sätt."

Inga-Maj Eleholt omgiven av medarbetare som premierats

Socialnämndens ordförande Inga-Maj Eleholt (C) delade ut premieringar för 2021 tidigare i december. Vid samma tillfälle uppmärksammades förra årets pristagare. Från vänster; Ingrid Toledo, Frida Theorin, Inga-Maj Eleholt, Eva-Lotta Axelsson, Izabela Sowa och Sara Ruth.

Om premieringen

Premieringen delas ut sedan 2017 av socialnämnden och gäller individer eller grupper som gör något utöver det vanliga. Insatsen ska bidra till ökad kvalitet för de kommunen är till för eller för en enskild brukare. Det kan gälla förbättringar av arbetsmetoder, processer och rutiner eller omsorgsinsatser och sociala insatser. All personal anställd inom socialförvaltningen kan nomineras och i slutändan är det tre som premieras.

Läs om Ingrid Toledo som premierades av socialnämnden 2020 - Mångfald och bred kompetens berikar i rollen som undersköterska Länk till annan webbplats.

Ur socialnämndens beslut om premiering - 23/11 2021

Izabela Sowa, verksamhetsledare i Anderstorps hemtjänst, premieras med 5000 kronor. Izabela är medarbetaren som ser till att sprida positivitet vart hon än går. Izabela är inte rädd att ta sig an nya utmaningar, hon är lösningsfokuserad och även det omöjliga lyckas hon lösa på bästa sätt. Behövs det en hjälpande hand ställer Izabela alltid upp. Som de nominerade uttalar, syns det på Izabela att hon brinner för sitt arbete och hon är mån om alla runt omkring sig.

Eva-Lotta Axelsson, verksamhetsledare och undersköterska i Burseryd-Broaryds hemtjänst, premieras med 5000 kronor. Eva-Lotta har med sin härliga personlighet och stora omsorg förmågan att bidra till en trivsam stämning runt omkring sig. Med sin skicklighet att planera bidrar Eva-Lotta med en stor trygghet för både personalen och brukarna. Som de nominerade uttalar, har Eva-Lotta, likt en bläckfisk, åtta armar där hon både ser och hör alla på arbetsplatsen samtidigt som hon gör ett enastående arbete.

Frida Theorin, stödpedagog i daglig verksamhet, premieras med 5000 kronor. Frida har ett stort hjärta som sitter på rätt plats. Hon är inte rädd att ta sig an nya utmaningar och vågar både utmana sig själv och sina medarbetare. Frida förgyller vardagen med sina spännande idéer hon kommer på. Frida ser hela människan och möter alla med vänlighet och respekt. Som de nominerade uttalar sig, behövs det fler människor som Frida i denna värld vi lever i.

Sidan uppdaterades senast: