Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Det är coolt att vara annorlunda!

Stubbe Wahlberg, som blev mobbad som barn, har ägnat stora delar av sitt liv till att stötta och hjälpa andra. Hans viktigaste ledord är att det är coolt att vara annorlunda.

I det senaste numret av kommuntidningen (nr 2 2021), Tidningen G, som delades ut till kommunens hushåll i början av december, kan du bland annat läsa om Stubbe Wahlberg. Han uppmärksammades i samband med att tidningens "orten-serie", kommit till orten Gislaved. Tidigare orter som lyfts är bland annat Hestra, Burseryd och Skeppshult.

Tema medmänsklighet

Vid Stortorget i Gislaved ligger Hotell Nissastigen och restaurang Ströget, som egenföretagaren och underhållaren Stubbe Wahlberg kallar sitt andra hem. På Ströget har Stubbe varje torsdag en populär pop-quiz, och det är här vi träffar honom för att prata om orten Gislaved och också om medmänsklighet som är temat i det här numret av kommuntidningen.

Stubbe har under många år arrangerat festivaler och fester över hela kommunen så som Sunkträsket, och Barn – och familjefestivalen. Det är många kommuninvånare som upplevt ”Stubbes lattjo lajban-låda, trolleri och lyckohjul” samt träffat hans alter egon ”Svinto” och ”Subban”. Subban har bland annat sprungit vårruset i peruk och åtsittande klänning. Stubbes viktigaste ledord är att det är coolt att vara annorlunda.

Vi frågar Stubbe Wahlberg vad han uppskattar mest med orten Gislaved?


”Det bästa med Gislaved är att det är så nära till allt!”

"Dalenparken ligger så vackert vid Nissan, i grönska och med träbänkar att sitta på och bara vara, det är en läcker plats och den skulle bli helt perfekt om den hade en permanent utomhusscen där både ungdomar och vuxna kan arrangera uppträdanden!”

”Restaurang Ströget är mitt andra hem, det är ett så varmt ställe som ligger centralt och jag har dem att tacka för så mycket!”

Något som är riktigt coolt, det är väggen i Folkets hus, tapetserad med gamla filmaffischer från en svunnen tid”!

Gamla marknadsplatsen i Gislaved

Stubbe har bott i Gislaved större delen av sitt liv, men bor sedan ett par år med sin sambo i Hällabäck. Stubbe växte upp i närheten av det vi i dag kallar ”gamla marknadsplatsen”. Stubbe gillar just att det är nära till ”allt” i Gislaved. Platsen där det flera gånger om året ordnades marknad, med massor av stånd, karuseller och annat skoj, är ett av de finaste minnena från barndomen;

– Det var kul att leta serietidningar och godis, det var så mycket liv och rörelse och jag kunde vara mig själv. Jag längtade nästan ihjäl mig till att det skulle bli marknadsdag, och det är lite tråkigt att det inte längre arrangeras, säger Stubbe.

Stubbe sitter i en fönstersoffa på Hotell Nissastigen

Intervjun med Stubbe skedde på Hotell Nissastigen i Gislaved. ”Restaurang Ströget är mitt andra hem, det är ett så varmt ställe som ligger centralt och jag har dem att tacka för så mycket!”, säger Stubbe

Mobbad i grundskolan

Stubbe stannade kvar i kommunen efter uppväxten, även om det inte var en självklart. Han är uppvuxen i ett tryggt hem och uppmuntrad till att vara sig själv, men i skolan fanns det de som inte alls uppskattade att Robert, som han kallades då, inte var ”som alla andra”.

– Jag blev mobbad varje dag i grundskolan, förnedrad, påhoppad, och de drev med mig för att jag var annorlunda, bland annat för min stubbfrisyr. Det var mobbarna som först gav mig öknamnet ”Stubbe” säger Stubbe.

Musiken blev räddningen

När han var yngre var det musiken som blev den stora räddningen, musiken har alltid betytt mycket för Stubbe. Han kände sig accepterad först i gymnasiet, där fanns de med samma intressen och han fick kompisar. Robert började inte själv kalla sig Stubbe förens i vuxen ålder.

– Jag flydde inte Gislaved, utan valde att stanna. När jag var 27 år bestämde jag mig också för att ta det där öknamnet, Stubbe, och göra det till mitt. Robert var så svårt att säga på småländska (Åbet) säger Stubbe.

Dubletter av samme man som går över ett övergångsställe på Abbey Road i London

Musiken blev räddningen för Stubbe, och gruppen Beatles är några av hans förebilder. En variant av omslaget till gruppens album Abbey Road pryder en av Stubbes egna skivor. "Jag har varit på Abbey Road några gånger. 2012 tog vi den bilden och sen photoshopade vi in fler av mig från den tagningen, säger Stubbe"

En av de som mobbade bad om ursäkt

I dag hyser Stubbe inget agg mot de som mobbade. När han för några år sedan var på musikfestivalen Roskilde med vänner kom en av mobbarna fram och bad om ursäkt. Killen berättade att han legat uppe på nätterna och tänkt mycket på hur illa de behandlade Stubbe.

– Det var stort att den där killen vågade komma fram och erkänna. Mina polare undrade varför jag förlät honom. Jag sa att det är ingen mening att sjunka till deras nivå, det är viktigare att gå vidare. Att vara lycklig, och dela med sig av sin glädje till andra, säger Stubbe.

Ideellt engagemang för att stötta andra

När Stubbe växte upp fanns inte organisationer som stöttade barn mot mobbning och man pratade inte om utanförskap. Han upplevde den negativa sidan av att ”inte passa in” men har vänt det svåra till något positivt. Sedan många år ägnar han stora delar av sin tid till att hjälpa andra, de som har det svårt.

– Allt det där jobbiga, det blev till slut en drivkraft, som gjorde mig stark. Jag har med mig en tydlig värdegrund hemifrån, om att alltid stå upp för den lilla människan, och nu ger jag tillbaka, säger Stubbe

Initiativtagare till Gislaved för Musikhjälpen

Under flera år arbetade Stubbe ideellt på Hela Människan med att bland annat hämta upp möbler, prylar och kläder som kommuninvånare skänkte till välgörenhet. Han är också initiativtagare till Gislaved för Musikhjälpen som under nio års tid drog in nära en miljon i välgörenhet, till de som drabbats av humanitära katastrofer.

– Jag började samla in pengar till musikhjälpen eftersom jag gillar musik och att hjälpa andra. En bra kombo. Ibland frågar folk varför, och hur jag orkade med, att arrangera och ”låsa in oss” i Tummetott på Stortorget i flera dygn under de sista fem åren av satsningen. Svaret är inte mer uttömmande än att det är mina två stora intressen, musik och att hjälpa andra, säger Stubbe.

Några av Stubbes skivor och foldrar

Gislaved för Musikhjälpen som Stubbe var med och grundade drog under nio år in nästan en miljon i välgörenhet till de som drabbats av humanitära katastrofer.

Alla behöver veta att det är coolt att vara annorlunda

Stubbe tycker det är viktigt att vara eldsjäl, för det ger ringar på vattnet och skapar engagemang hos andra. Han arbetar, förutom som underhållare, även som konferencier och föreläsare ute på arbetsplatser och skolor, där han pratar om att det är viktigt att alla får vara som de vill. Stubbe uppträder också ofta för personer som har funktionsvariation, och tycker att medmänsklighet är en av de allra viktigaste egenskaperna.

– Vi måste visa omtanke om varandra, och stötta upp där det behövs. Vi behöver berätta vad vi varit med om, för att hjälpa varandra. Ofta krävs det exempelvis att någon ställer sig upp och berättar att hen varit mobbad för att andra ska våga göra detsamma säger Stubbe

Vi måste prata om hur vi beter oss mot varandra

Det förebyggande arbetet för att förhindra mobbning är viktigt och här behöver vi alla ta ett ansvar för att prata om vår miljö och hur vi beter oss mot varandra enligt Stubbe. Han berättar om ett särskilt tillfälle som berörde honom mycket, när han föreläste för en mellanstadieklass i Stockholm om att motverka mobbning och om att det är coolt att vara annorlunda;

–Det hade skett en skolomorganisation och barnen hade bara gått i samma klass ett par dagar. Mitt i diskussionen om att alla ska få vara som de vill och att det aldrig är ok att mobba, reser sig två pojkar upp och säger ”vi blev mobbade i vår förra klass, och det vill vi aldrig ska hända igen.” Det kändes väldigt stort för mig, att jag bidrog till att de här killarna vågade berätta vad det varit med om, säger Stubbe.

"Du är inte ensam"

Efteråt berättade rektorn på skolan för Stubbe om att han inte haft en aning om att de här eleverna varit utsatta, och hur värdefullt det var för arbetet framåt att känna till det som hänt. Stubbe råder de barn och ungdomar som kanske i dag är utsatta att våga prata om vad de utsetts för. Han skickar även med ett annat råd på vägen;

– Det kommer bli bättre, ge inte upp utan håll ut. Alla ska få vara som de vill och det är jag ett bevis på, säger Stubbe.

– Du är inte ensam!

Stubbe sitter i en soffa och blir fotograferad av en prao-elev.

Visste du att …

Kommunen som arbetsplats varje år tar emot prao-elever från kommunens högstadieskolor, och det var två av dem som tog bilder samt intervjuade Stubbe på Hotell Nissastigen i det här reportaget, tillsammans med en kommunikatör!

Sidan uppdaterades senast: