Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Ett hus i miniatyr, en tumstock, en tång och en blyertspenna ovanpå en ritning.

Sök bygglov till sommarens projekt i tid

Under våren är det många som söker bygglov och andra lov inför sommarens byggprojekt. Ta del av våra tips för att göra processen så enkel som möjligt.

Våren och sommaren närmar sig vilket betyder högsäsong för bygglovsansökningar till kommunen. Denna tid på året har våra bygglovshandläggare extra mycket att göra. Det är därför viktigt att du planerar ditt projekt och söker bygglov i tid.

På sidan om bygglovsprocessen förklarar vi steg för steg hur processen med att söka bygglov ser ut och vad du bör tänka på.

Planera ditt projekt

Innan du påbörjar ditt projekt är det viktigt att du tar reda på vad som gäller och vilka regler som finns kring det du ska bygga eller ändra.

Bygglov eller bygganmälan?

Bygglov är ett slags tillstånd du ansöker om när du ska bygga nytt, bygga till eller göra vissa förändringar. Det krävs även bygglov vid ändrad användning av en byggnad, till exempel om du vill göra om ett garage till verkstad eller en bostad till kontor.

Om det du ska göra inte kräver bygglov, kan du ändå behöva göra en bygganmälan. Normalt krävs bygganmälan vid exempelvis installation eller ändring av eldstad, ventilation samt vatten och avlopp.

På Boverkets webbplats kan du läsa om vad som gäller för olika projekt. Länk till annan webbplats.

Vad gäller där du vill bygga?

Beroende på var och hur mycket du vill bygga på din fastighet finns det olika bestämmelser. Det bestäms i detaljplanen, som är ett dokument som berättar hur mark och vatten får användas.

Läs mer om detaljplaner och vad som gäller där du vill bygga.

Utöver detaljplanen finns det vissa områden som omfattas av områdesbestämmelser. Det visas i översiktsplanen, som är ett dokument som beskriver den översiktliga planeringen i kommunen.

Läs mer om översiktsplaner och vad som gäller där du vill bygga.

Lämna in din ansökan med kompletta handlingar

Tänk på att lämna in kompletta handlingar och fackmannamässigt utförda ritningar till din ansökan.

I vår checklista för bygglov kan du se exempel på bygglovshandlingar och vad som behöver lämnas in tillsammans med din ansökan vid olika typer av åtgärder.

Ritningsarkiv

Hos bygg- och miljöförvaltningen finns bygglov med tillhörande ritningar för de flesta husen i Gislaveds kommun. För en del fastigheter finns även konstruktions- och VVS-ritningar. När du ska ändra eller bygga till kan du vända dig till oss för att studera ritningar på huset. Vill du ha kopior av ritningarna kan du köpa dem.

Ta kontakt med kommunen via telefon 0371-81 000 eller e-post kommunen@gislaved.se för att ta del av ritningarna.

Ansök i god tid

Handläggningstiden för ett bygglovsärende (vid kompletta handlingar) är 10 veckor enligt lagkrav. Var ute i god tid.

Ansök om bygglov eller gör din bygganmälan via vår e-tjänst. Länk till annan webbplats. Om du inte kan använda e-tjänsten hjälper kontaktcenter dig med en ansöknings- eller anmälningsblankett.

Rådfråga kommunen

Ibland kan det vara svårt att läsa sig till den information du söker, och vissa regler gällande bygglov kan vara svåra att tyda. Du är alltid välkommen att kontakta kommunen om du har frågor eller känner dig osäker, rådgivningen är gratis.

Ställ din bygglovsfråga via vår e-tjänst. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades senast: