Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

En kanadagås med sina sex ungar som går på gräs.

Förebygg problem med störande fåglar

Under våren kan fåglar som väsnas och skräpar ner vara ett stort problem. Ta del av våra tips på vad du själv kan göra för att förebygga bekymmer med störande fåglar.

Under våren kan fåglar både vara högljudda och smutsa ner på allmänna platser, uteserveringar, fasader och balkonger. För vissa kan det även skapa obehag när ett större antal fåglar samlas på samma ställe eller på annat sätt stör.

Det bästa sättet för att förhindra dessa bekymmer är att redan under tidig vår, börja arbeta förebyggande. Att skjuta fåglar är ingen långsiktig lösning, utan det enklaste sättet att undvika dem är att begränsa tillgången till mat. Under vår, sommar och höst är det inte nödvändigt att mata fåglarna då det finns överskott av mat till dem i naturen.

Det här kan du göra för att förebygga problemen

  • Ta bort tillgången till mat. Mata inte fåglar och släng inte matrester utomhus, det drar till sig fåglar och även andra djur som råttor, möss och ohyra. Var noggrann med att hålla rent vid avfallstunnor och komposter.
  • Hindra fåglarna från att bygga bo på din fastighet. Du kan exempelvis spänna upp nät, sätta piggar eller trådar där de tidigare häckat. Ta så tidigt som möjligt bort rester av gamla bon. Observera att detta bara är tillåtet innan fåglarna har lagt ägg. Under häckningssäsongen 1 april - 31 juli är fåglar fredade i hela Sverige. Det betyder att du inte får plocka ägg eller röra fågelbon under perioden.
  • Skräm fåglarna. Använd till exempel färgglada ballonger med påmålade ögon, remsor eller rovfågelsiluetter. Du kan tillverka dessa hemma eller köpa dem i en jaktbutik. Variera skrämseltaktik eftersom fåglarna vänjer sig efter ett tag.

När fåglarna fått sina ungar är problemet med anfallande fiskmåsar svårt att göra något åt. Det förekommer bara under en kort period. Undvik att gå nära ungarna för att minska risken.

Fastighetsägarens ansvar

Det är fastighetsägarens ansvar att åtgärda och arbeta förebyggande med störande fåglar. Om problemet inte åtgärdas, är ihållande och en olägenhet för människors hälsa kan du ta kontakt med miljöenheten genom att ringa till kontaktcenter 0371-81 000 eller mejla till kommunen@gislaved.se.

Sidan uppdaterades senast: