Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Bra att veta inför valet

I dagarna kommer ditt röstkort på posten och från och med 24 augusti är det möjligt att förtidsrösta. Ta del av information gällande kommunens vallokaler och lokaler för förtidsröstning, samt olika sätt att rösta.

Den 11 september är det val till riksdag, kommun och region. Det innebär att du som har rösträtt, har möjlighet att rösta på de representanter som du vill ska företräda Sveriges riksdag samt kommun-och regionfullmäktige där du är folkbokförd. Nedan har vi samlat information till dig som ska rösta.

Ditt röstkort kommer med posten

Senast den 24 augusti ska du som har rösträtt, ha fått ditt röstkort med posten. På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, i vilken vallokal du ska rösta samt lokalens adress och öppettider.

Om du röstar i din vallokal på valdagen är röstkortet inte ett krav, men det kan vara praktiskt att ta med för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal. Du behöver däremot ta med dig ditt röstkort för att kunna förtidsrösta i en lokal för förtidsröstning.

Förtidsröstning

Från den 24 augusti och fram till och med valdagen den 11 september, är det möjligt att förtidsrösta. Förtidsröstning innebär att du röstar som vanligt i en röstningslokal, men innan själva valdagen. Du kan förtidsrösta i hela Sverige, oavsett var du är folkbokförd. Kom ihåg att ta med dig ditt röstkort och legitimation till lokalen där du ska förtidsrösta.

Se kommunens lokaler för förtidsröstning.

Rösta genom bud eller ambulerande röstmottagare

Om du inte själv har möjlighet att ta dig till en vallokal eller lokal för förtidsröstning, är det möjligt att rösta genom bud eller ambulerande röstmottagare.

Av följande anledningar kan du rösta med bud eller ambulerande röstmottagare:

  • sjukdom
  • hög ålder
  • funktionsnedsättning
  • att du intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt
  • om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren

Du hittar information om att rösta med bud och ambulerande röstmottagare på sidan om valet här på vår webbplats.

Rösta på valdagen

På valdagen den 11 september kan du rösta i din vallokal eller i en lokal för förtidsröstning. I kommunen finns totalt 18 valdistrikt och vilket distrikt du tillhör står på ditt röstkort. Där står det också i vilken lokal du ska rösta och vallokalens öppettider. Kom ihåg att ta med dig din legitimation till vallokalen.

Du hittar information om kommunens olika vallokaler och deras öppettider på sidan om valet här på vår webbplats.

Länkar till information om valet

Samlad information som rör valet på vår webbplats.

Allmän information om valet på Valmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Information om valet på flera olika språk på Valmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Information om valet på lättläst svenska på 8 sidors webbplats. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades senast: