Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Foto: Mostphotos

Kommunens syn på Uppdrag gransknings reportage

Uppdrag granskning i Sveriges television sänder under onsdagen den 14 september ett reportage om ett fall där Gislaveds kommun förekommer.

Reportaget handlar om Robin som var bosatt i vår kommun och hade insatser via kommunen. Robin dog i november förra året efter att hans syster gett honom en överdos tabletter. Hon dömdes senare för mord i hovrätten.

Svårt för kommunen att ge hela bilden

När det kommer till att prata om enskilda fall, särskilt inom socialförvaltningen, så finns det en sträng sekretesslagstiftning som säger att detaljer kring brukare, anhöriga och medarbetare inte kan kommuniceras. Däremot kan en enskild person berätta, exempelvis för media, hur den upplever att den har blivit bemött och behandlad av kommunen.

Effekten blir att kommunen endast kan bemöta och svara på en del frågor till en viss gräns, vi måste hela tiden skydda den enskilda personen. Dilemmat är att även om det finns mer information i ett fall, som skulle ge annan bild av vad som sagts, gjorts och hur det har gjorts så får kommunen inte berätta det.

Robins bortgång är en stor sorg. Under den tid som kommunen ansvarade för den personliga assistansen arbetade vi för Robins bästa, för att han skulle få det så bra som möjligt.

Sidan uppdaterades senast: