Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Noah Fredholm sitter med ryggen mot kameran framför flera datorskärmar.

Under sitt feriearbete på tekniska förvaltningen fick Noah Fredholm bland annat göra ritningar i 3D. På datorskärmen syns en modell som Noah gjort av ett vilorum i kommunhuset.

Feriearbetet ändrade framtidsplanen

Under sommaren feriearbetade Noah Fredholm på tekniska förvaltningen i kommunen. Förutom nya kunskaper och en inblick i kommunens arbete, gav sommarjobbet honom också inspiration för framtiden.

Varje sommar erbjuder kommunen feriepraktik och feriearbete till ett antal ungdomar som får testa på att arbeta inom någon av kommunens verksamheter. Sommaren 2022 var en av dem 16-åriga Noah Fredholm som arbetade på tekniska förvaltningen. Under sina veckor på kommunen fick han bland annat mäta vägkanter, spola brunnar, samla data från inmätningar, gå igenom detaljplaner och skapa egna ritningar och modeller.

– Jag lärde mig jättemycket och har fått en helt annan bild av hur samhället och infrastrukturen ser ut. Det krävs otroligt mycket jobb och kunskap för att allt ska fungera med våra vägar och vattenledningar, det var något jag aldrig hade tänkt på innan, säger Noah.

"En inblick i något de annars hade missat"

Ahmed Warsame arbetar som projektingenjör på tekniska förvaltningen där hans huvudsakliga uppgift är att projektera och upprätta ritningar för vägar och vattenledningar. Under sommaren fick han ytterligare en uppgift som innebar att handleda de ferieungdomar som hans arbetsgrupp tog emot, däribland Noah. Ahmed berättar om vikten av att vara engagerad i sitt uppdrag som handledare för att inspirera och ge ungdomarna en inblick i vad kommunen och dess olika verksamheter gör.

– Känner man inte någon inom ett visst yrke så är det svårt att veta vad jobbet egentligen innebär, och att ungdomar genom ferieverksamheten kan få en inblick i något de annars hade missat är ju fantastiskt! Som handledare vill jag inspirera och involvera ungdomarna så mycket som möjligt för att visa vad vi gör. De kan vara våra framtida medarbetare så det gäller att ta vara på deras drivkrafter och potential för att inte förlora exempelvis en framtida ingenjör, säger Ahmed.

Ändrade framtidsplaner

Efter sommarlovet började Noah gymnasiet där han går el- och energiprogrammet. Tidigare var planen att arbeta som elektriker efter studenten men nu har han ändrat sig.

– Nu vill jag bli ingenjör istället! Jag blev verkligen inspirerad under mina veckor på tekniska förvaltningen och har kommit fram till att det är det här jag vill jobba med i framtiden. Det är både ett roligt jobb samtidigt som det är viktigt för samhället. Planen är att läsa ett tekniskt basår efter studenten för att sedan kunna studera vidare till ingenjör, berättar Noah.

Ahmed ser positivt på att ta emot ferieungdomar även nästa sommar och hoppas att fler, precis som Noah, kan bli inspirerade för framtiden. Han vill samtidigt slå fast att man alltid har nytta av nya kunskaper och att få testa på ett yrke, även om det inte visar sig vara drömjobbet.

– Ibland går en ungdom från sin feriepraktik eller feriearbete och tänker att detta var inget för mig, och det är en minst lika viktig insikt för framtiden, säger Ahmed.

Om ferieverksamheten

Syftet med ferieverksamheten är att du som ung ska få möjligheten att prova på olika arbetsuppgifter som finns inom en kommunal verksamhet. Du får även chansen att skaffa dig värdefulla arbetslivserfarenheter.

Feriepraktik

Du som har avslutat årskurs 8 och vill fördjupa dina
kunskaper inom ett visst yrkesområde inför dina framtida
studie- och yrkesval kan söka feriepraktik. Din praktikplats väljs med omsorg utifrån din ålder, din erfarenhet av prao och dina övriga önskemål.

Läs mer på sidan om feriepraktik här på vår webbplats.

Feriearbete

Du som är mellan 16 och 19 år som vill ta ansvar på
arbetsplatsen och skaffa dig erfarenhet och referenser inför
framtida jobbsökande kan söka feriearbete. Din arbetsplats väljs utifrån din ålder, intresse, utbildningsbakgrund samt förutsättningar för att klara arbetet.

Läs mer på sidan om feriearbete här på vår webbplats.

Sidan uppdaterades senast: