Litet rött gästgivaremärke

INNEHÅLL

Vill du bli begravningsombud?

Länsstyrelsen söker nytt begravningsombud i vår kommun. Uppdraget gäller för perioden 1 januari 2023 till och med 31 december 2026. Ansök senast den 18 november.

Alla människor har, oavsett tro eller livssyn, rätt att få tillgång till en begravningsplats och en begravningsceremoni när de avlider. Begravningsombudet har en viktig roll för att denna rättighet ska uppfyllas.

Ett begravningsombud ser till att personer som inte tillhör Svenska kyrkan får sina intressen tillgodosedda. Det innebär också att granska begravningsverksamheten för dessa personer så att det sköts på ett korrekt sätt.

Bli begravningsombud genom att skicka förslag till länsstyrelsen

Förslag till begravningsombud skickas skriftligen till Länsstyrelsen senast den 18 november 2022. Det ska framgå vilken kommun som intresseanmälan gäller.

Skicka in ditt förslag på begravningsombud via länsstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kvalifikationer för uppdraget

Om du vill bli begravningsombud ska du vara opartisk och du får inte ha kopplingar till Svenska kyrkan. Du behöver också ha kunskap om:

  • ekonomi
  • begravningsseder
  • olika religioner och livsåskådningar

Som begravningsombud ska du delta i den utbildning som krävs för att du ska kunna utföra uppdraget. Du ska vara lämplig och kvalificerad för uppdraget.

I lämplighetsprövningen av en person ingår även en jävsbedömning. Den som är begravningsombud får inte ha sådana kopplingar till Svenska kyrkan att neutraliteten kan ifrågasättas. Exempelvis är det olämpligt att ha ett förtroendeuppdrag eller en anställning inom Svenska Kyrkan. Att vara medlem i Svenska Kyrkan är däremot inget hinder. En person som arbetar på en begravningsbyrå anses inte heller vara lämplig att vara begravningsombud.

Sidan uppdaterades senast: