Gislaved 50 år
Kommunhuset omgiven av grönska och med parken i förgrunden.

Foto av kommunhuset av stadsarkitekt Sven Hedlund.

Kommunhuset fyller 50 år

Senast uppdaterad 17 november 2023

Vårt kommunhus invigdes 13 augusti 1973 och firar därmed 50 år - hipp hipp hurra!

Gislaveds kommunhus, på Stortorget i Gislaved, fyller 50 år i år. Huset är byggt i arkitekturstilen brutalism och invigdes 13 augusti 1973. Byggnaden ritades av arkitekt SAR Voldemars Vasilis (1922 – 2001) från Göteborg, som räknas till en av efterkrigstidens mest framstående svenska arkitekter.

Hus med högt historiskt värde

Enligt kommunens stadsarkitekt Sven Hedlund har byggnaden påtagliga kvalitéer och ett högt samhällshistorisk värde.

– Byggnaden utgör med sin fria och höga placering i stadsbilden ett viktigt byggnadsverk och ger en oförvanskad bild av 60- & 70-talets estetik och offentliga arkitektur säger Sven Hedlund.

Flera saker i kommunhusets design signalerar det samhällshistoriska värdet och kvaliteten.

– Placeringen, den strama volymen och materialvalen exteriört och interiört utgör värdebärare. Även den omgivande parkens utformning och materialval samt det monumentala torget mellan kommunhuset och hotell Nissastigen bidrar till upplevelsen säger Sven Hedlund.

Ljuskronor hänger i kommunens ljushall

Kommunhusets ljushall

Omskriven "pampig" byggnad

När kommunhuset invigdes 1973 var det en stor händelse. Bland annat uppmärksammades det nya huset i Värnamo Nyheter på invigningsdagen 13/8 1973. Byggnaden kallades pampig och med mål att inhysa arbetsplats för 110 personer. I artikeln gick det att läsa;

– I kväll blir det ett historiskt ögonblick för den kommunala verksamheten i Gislaved. Då invigs officiellt Gislaveds nya pampiga förvaltningsbyggnad vid torget. Hedersgäst och invigningstalare blir som bekant civilminister Svante Lundkvist. Det är från denna imponerande byggnad som den nya kommunen efter sammanslagningen vid årsskiftet kommer att styras...

Värnamo Nyheter 13/8 1973

Tidningsartikel i svartvitt med bild på kommunhuset i samband med att det invigdes.

I samband med invigningen uppmärksammade Värnamo Nyheter det nya kommunhuset.

Bilden till artikeln pryddes av dåvarande kanslichef Rune Lindqvist och dåvarande kommunstyrelsens ordförande Ivan Johansson med det nya "pampiga" kommunhuset i bakgrunden!

Gislaveds kommun fyller 50 år och det vill vi fira. 2024 bjuder vi in invånare, besökare, föreningar och företag att fira tillsammans.

 

Gislaveds kommun
Stortorget 1, Gislaved
Telefon: 0371-810 00