Om du misstänker att någon blir slagen

Det finns ett antal olika tecken på att någon blir slagen och misshandlad i hemmet. Nedan finns ett antal tips på hur du kan agera och stötta personer som du misstänker bli slagna och misshandlade.

När bör du fatta misstankar?

Tecken på att en person i din närhet blir misshandlad kan vara att hen ofta har blåmärken eller skrubbsår. När du frågar hur de uppkom kanske hen svarar undvikande eller försöker skämta bort det. Om du märker att beteendet förändras, exempelvis att personen inte dyker upp på avtalade möten eller blir mer isolerad, så kan det vara ett tecken på att hen kontrolleras eller misshandlas av sin partner.

Fråga

Prata direkt med personen om du misstänker att hen blir utsatt för misshandel av sin partner. Ställ raka frågor som "Slår din partner dig?" Prata däremot inte direkt med partnern eller när hen är i närheten.

Om hen berättar

Lyssna utan att ifrågasätta. Avfärda inte det som hen beskriver. Om hen själv normaliserar och förringar misshandeln är det viktigt att inte följa med i detta. Försök inte hitta ursäkter och förklaringar till partnerns beteende. Markera tydligt att det är fel att kränka, förnedra, slåss och utnyttja någon sexuellt. Säg också till om du misstänker att situationen är farlig för den som utsätts och upplys om att den inte kommer bli bättre så länge hen stannar i relationen. Visa att du finns där och stödjer personens egna val.

Om hen inte vill berätta

Var tydlig med att även om det inte går för den som är utsatt att berätta för dig just då, så går det bra att komma till dig senare. Du kan inte fatta några beslut åt den som är drabbad, men visa att du gärna hjälper till och stöttar om hen vill förändra sin situation.

Peppa och stötta

Det viktigaste är att du försöker förmå den som utsätts att söka hjälp. Men det kan vara en lång sträcka dit. Därför är det viktigt att någon finns där under tiden. Det är viktigt att inte döma den som inte lämnar relationen. Visa istället att hen är värd någonting annat.

Sidan uppdaterades senast: