Kommunal hälso- och sjukvård
Kommunal hälso- och sjukvård i Gislaveds kommun
Gislaveds kommun ska enligt hälso- och sjukvårdslagen erbjuda en god hälso- och sjukvård inom de områden kommunen ansvarar för. Inom hälso- och sjukvården arbetar sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast/fysioterapeut. Insatserna kan även delegeras till omvårdnadspersonal.
Kommunen erbjuder hälso- och sjukvård för personer som:
- bor på vård- och omsorgsboende eller vistas på korttidsplats.
- bor i bostad med särskild service enligt LSS.
- vistas i biståndsbedömd dagverksamhet.
- har behov av hemsjukvård.
Hälso- och sjukvårdsansvaret innefattar vård/omvårdnad, rehabilitering, habilitering och hjälpmedel. Ansvaret omfattar personer som får behovet tillgodosett enligt Socialtjänstlagen (SoL) eller Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Hemsjukvård och hemrehabilitering erbjuds till de personer som inte kan ta sig till sin vårdcentral på grund av sjukdom eller funktionshinder. För att främja kvalitet är vi anslutna till bland annat Palliativ registret och Senior alert.
Du har kvar din läkare i primärvården. Vid behov av hälso- och sjukvård ska du i första hand kontakta din vårdcentral. I Gislaveds kommun finns det idag vårdcentraler i Anderstorp, Gislaved, Reftele och Smålandsstenar. Webbplatsen 1177.se är den gemensamma webbplatsen för Sveriges regioner kring hälsa, sjukvård och tandvård.
På Vårdguiden finns information om sjukdomar, undersökningar, behandlingar och läkemedel samt kontaktuppgifter till vård och tandvård i regionen.
- Information från Vårdguiden 1177.se för Region Jönköpings län.
Länk till annan webbplats.
- Information om hur du kontaktar vården på webbplatsen för Region Jönköpings län.
Länk till annan webbplats.
Patientnämnd
Patientnämnden är en oberoende instans dit du kan vända dig om du som patient, anhörig eller personal har klagomål, synpunkter, frågor eller förslag när det gäller den kommunala hälso- och sjukvården.
När ett problem uppstår kontaktar du i första hand den som är ansvarig för verksamheten. Är den vägen inte framkomlig eller om du vill diskutera frågan med en oberoende part, vänder du dig direkt till din patientnämnd. Alla i patientnämnden har tystnadsplikt.
Patientnämnden ska bland annat:
- hjälpa patienter att få den information de behöver för att kunna ta tillvara sina intressen i hälso- och sjukvården.
- främja kontakterna mellan patienter och vårdpersonal.
- hänvisa till rätt myndighet.
- rapportera iakttagelser och avvikelser till vårdgivare och vårdenheter.
Kontakta patientnämndens sekreterare om du behöver hjälp. Tillsammans bestämmer ni sedan hur ditt ärende ska hanteras och om det ska tas upp av ledamöterna i nämnden.
- Information om patientnämnden i Region Jönköpings län på webbplatsen för 1177 Vårdguiden.
Länk till annan webbplats.
- Överenskommelse mellan Patientnämnden, Region Jönköpings län och länets kommuner avseende patientnämndsverksamhet.
Pdf, 836.6 kB.
Kontaktinformation (direktkontakt)
- Ring sjuksköterskeenheten norr (Gislaved, Anderstorp, Hestra) vardagar 08.00-09.30 samt 13,30-14.30: 0371-810 75
- Ring sjuksköterskeenheten söder (Smålandsstenar, Burseryd/Broaryd, Reftele) vardagar 08.00-09.30 samt 13,30-14.30: 0371-818 75
- Ring psykiatrisjuksköterska (vardagar 08.00-16.00): 0371-814 94.
- Om du behöver komma i kontakt med en arbetsterapeut eller fysioterapeut som arbetar på rehabenheten, ta kontakt via kontaktcenter som tar emot ditt ärende. Kontaktuppgifter hittar du i den grå kontaktrutan här på sidan.
Sidan uppdaterades senast: