Konsumentvägledning

Kostnadsfri rådgivning

Du som bor i Gislaveds kommun kan få kostnadsfri rådgivning i konsumentfrågor. Exempel på frågor som du som konsument kan få hjälp med:

  • Förköpsråd: information före köp av varor och tjänster.
  • Reklamationer: råd efter köp av varor och tjänster som inte motsvarar vad som utlovats.
  • Konsumenträtt: information om vilka rättigheter och skyldigheter du som konsument har.

När du handlar från en privatperson

Om du har handlat en vara av en privatperson så gäller inte Konsumentköplagen. Det innebär att jag som konsumentrådgivare inte heller kan hjälpa till vid tvister. Du kan heller inte pröva en eventuell tvist hos Allmänna Reklamationsnämnden. Behöver du hjälp kan du vända dig till en advokat eller jurist.

Nyheter

 

2022-09-01 Äntligen EKO-september! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Under skördemånaden september sätter vi strålkastarna på ekologiska livsmedel. I år är det fjärde året i rad som kampanjen EKO-september drar i gång." Läs mer på sverigeskonsumenter.se.

2022-09-01 Konsumentskyddet stärks igen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den 1 september får vi flera lagändringar som gör det lättare och tryggare att vara konsument. Läs mer på sverigeskonsumenter.se.

2022-03-04 Nordiska bevakningsgruppen AB döms av Patent- och marknadsdomstolen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Av domen framgår att bolaget förbjuds att skrämma konsumenten genom att använda påståenden som ger konsumenten intryck att hen är utsatt för brott eller att ett brott snart kommer att drabba just honom eller henne. Vidare förbjuds företaget att ta betalt för något som konsumenten inte beställt.

2020-03-13 MyHeritage anmäls för brott mot GDPR

Många svenskar har skickat sina DNA-prover till gentestföretaget MyHeritage. Sveriges Konsumenter menar att företaget tar sig allt för stora friheter med människors känsliga uppgifter och anmäler därför företaget till Datainspektionen och Konsumentverket. Mer information hittar du på Sveriges konsumenters webbsida. Länk till annan webbplats.

2020-02-28 Coronaviruset: Det här gäller om du vill avboka en resa

Anna-Karin Baltzari Danfors som är Chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå berättar vad du har rätt till och vad som händer om du blir sjuk på resa. På Expressen webbsida kan du se en film om vad som gäller. Länk till annan webbplats.

2020-02-17 Oseriös telefonförsäljning fortsätter trots ny lag

Konsumenter luras in i ogiltiga avtal, stressas till köpbeslut och får inte den tid till reflektion som de har rätt till. Trots att en ny lag skulle ge ökat skydd för mobilkunder som köper abonnemang per telefon, så konstaterar Konsumentverket att problemen fortsätter. Läs SVT:s reportage på deras webbsida. Länk till annan webbplats.

2019-12-14 Så genomskådar du telefonförsäljarnas och eventförsäljarnas fulknep

”Vi ringer från din operatör och vill hjälpa dig att få ner din månadsavgift” är ett exempel på vad telefonförsäljare kan säga för att få dig att acceptera ett avtal som du egentligen inte vill ha. SVT:s Plusredaktionen har sammanställt en lista med fultrick som du ska passa dig för. Länk till annan webbplats.

Tips!

Skydda dig mot telefonförsäljare

Många av de som söker konsumentrådgivning har ofrivilligt ingått avtal med telefonförsäljare. Ett sätt att minska mängden samtal från telefonförsäljarna är att spärra telefonen med hjälp av spärrtjänsten NIX Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontaktinformation (direktkontakt)

Konsumentvägledningen har telefontid måndagar och onsdagar 13 -15, telefonnummer 0371-829 00.

Det finns information och vägledninggenom Konsumentverket på webbsidan Hallå konsument Länk till annan webbplats.

Besöksadress:
Gislaveds bibliotek
Gislegatan 5, Gislaved

Sidan uppdaterades senast: