Vi förebygger tillsammans

Förebyggande arbete är en viktig del av räddningstjänstens uppdrag i Gislaved och Gnosjö kommuner. Men vi behöver göra det tillsammans med våra invånare och besökare. Just nu uppmärksammar vi hur viktigt det är att elda och grilla på rätt sätt samt att tänka på säkerheten vid vatten. För att hjälpa de som drabbas av olyckor och bränder behöver vi också bli fler deltidsbrandmän.

Deltidsbrandman

Är du redo att göra en insats för din ort? Vi behöver dig för att trygga deltidsbemanningen på våra stationer i Burseryd, Gislaved, Gnosjö, Hestra, Hillerstorp, Reftele och Smålandsstenar.

I jobbet som deltidsbrandman bär du en sökare var fjärde vecka. På din jourvecka arbetar du på ditt ordinarie jobb och är beredd att åka på ett larm om sökaren skulle börja pipa. Vid ett larm har du 6 minuter på dig att ta dig till stationen, byta om till larmkläder och vara på väg till olycksplatsen. Är du osäker om du skulle kunna hinna detta från ditt arbete eller hem, vänligen kontakta oss. Vill du göra en insats för samhället så tveka inte att söka tjänsten här!

Att jobba som deltidsbrandman är väldigt spännande och det ena larmet är inte likt det andra. Om du blir anställd kommer du att få en gedigen utbildning av räddningstjänstens personal. Den kommer att innehålla allt från rökdykning till sjukvård och djurlivräddning.

Du som är arbetsgivare och har en deltidsbrandman som arbetar hos dig kan verkligen känna dig säker. Detta innebär att du har personal som har brandskydds- och sjukvårdskunskaper. Du har också personal som snabbt kan agera och förhindra olyckor på ditt företag.

Kokande gryta över öppen eld.

Elda och grilla säkert

Elden har i alla tider fascinerat människan. En sprakande lägereld ger extra krydda åt friluftslivet och matlagning utomhus. Men den kan också sprida stor förödelse om man handskas med den på fel sätt. Den svenska allemansrätten ger dig ingen självklar rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden. Håll alltid uppsikt över elden och ha vatten i närheten. Innan eldning, ta del av vår checklista vid eldning utomhus. Ta också reda på om det råder eldningsförbud i den kommun du tänker elda.

Elda säkert

 • Följ eventuellt eldningsförbud.
 • Håll uppsikt över elden.
 • Ha vatten eller annan släckutrustning i närheten.
 • Använd en säker plats för grillning.
 • Kontrollera att elden är ordentligt släckt innan du lämnar platsen.

Grillning

Placera grillen så att den inte står nära en husvägg, ett staket eller ett plank som kan fatta eld. Se till att grillen står stadigt och inte riskerar att välta. Ha antingen en hink med vatten eller en vattenslang nära till hands om du skulle behöva släcka. Tänk på att om det blåser mycket kan gnistor blåsa iväg och sätta eld på torrt gräs eller annat som har lätt för att antändas.

Använd bara grillkol eller briketter till matgrillning. Tänd grillen med eltändare som ansluts med jordfelsbrytare. Använder du tändvätska ska den sprutas på cirka tio minuter innan du tänder grillen. Använd bara tändvätska som är gjord för grillning. Använd aldrig T-sprit till grillen. Det är livsfarligt, eftersom flaskan kan explodera.

Lämna aldrig grillen utan bevakning så länge den är varm. När du grillat klart, sätt på locket och låt grillen stå till nästa gång den ska användas. Vänta tills kolen har svalnat innan du tömmer grillen. Du kan också vattendränka kolresterna ordentligt och sedan slänga dem.

Vid grillning i naturen, använd särskilt iordningsställda grillplatser och ha alltid vatten i närheten.

Flicka som badar i en sjö.

Säkerhet i och vid vatten

När badsäsongen är igång är det särskilt viktigt att tänka på säkerheten vid vatten, se alltid till att i förväg kolla vad livräddande utrustning är placerad och hur du ska kunna larma vid en olycka. Nyttja heller inte alkohol i samband med bad i sjöar och hav.

Övervaka alltid barn medan de är i, på eller nära vatten

De flesta drunkningar och tillbud sker i den nära omgivningen - i badkar, trädgårdsdammar, pooler, sjöar, älvar och stränder - och när barn lämnas ensamma en kort stund.

Ta alltid med dig barnet om du måste lämna vattnet. Låt inte äldre syskon vakta yngre, de är inte mogna för ett sådant ansvar.

Det kanske känns självklart att en vuxen hela tiden ska övervaka barnen. Ändå är det bristande övervakning som bidrar till att barn drunknar.

Luftmadrasser, uppblåsbara leksaker, armpuffar och liknande ger en falsk trygghet. Uppsyn är det absolut säkraste skyddet mot drunkning.

Var säkerhetsmedveten även under semestern

Om ditt boende ligger nära vattnet måste du vara extra uppmärksam. Studier visar att risken för drunkningsolyckor är som störst på ankomstdagen och på eftermiddagarna. Lita inte på de skydd som finns, håll alltid uppsikt över ditt barn. Detta gäller även på badplatser, klippor, kajkanter, bäckar och åar - överallt där det finns vatten.

Se upp för utströmmar på badplatsen

På vissa sandstränder bildas starka strömmar som kan dra ut badande till havs. Dessa så kallade utströmmar orsakar många olyckor varje år.

På en del stränder finns varningsflaggor och skyltar, ta dessa på allvar. På de allra flesta ställen finns inga varningssystem. Varken barn eller vuxna bör bada om det finns risk för utströmmar.

Bada säkert:

 • Simma aldrig ensam.
 • Håll uppsikt över barn och personer som inte kan simma.
 • Knuffas aldrig i närheten av vatten.
 • Tryck aldrig nenr någon under vattenytan.
 • Dyk aldrig i okända vatten.
 • Använd flythjälpmedel om det behövs.
 • Ta i förväg reda på var närmaste livboj finns och var du kan få hjälp om olyckan är framme.

Välj en räddningsväst till ditt barn

När du väljer flytväst till ditt barn ska du välja en räddningsväst. En bra räddningsväst för barn har fasta flytelement, krage, orange, gul eller röd färg, rem i grenen, CE-märkning samt är märkt 100 N (lyftkraft) eller högre.

Detta gör att västen klarar av att vända barnets ansikte upp ur vattnet. År 2006 kom strängare krav på CE-märkning, välj därför inte västar tillverkade före detta år.

Det är viktigt att västen har bra passform. Låt barnet prova västen, spänn alla remmar och lyft västen vid skuldrorna. Barnets huvud ska då inte glida ner genom halsöppningen. Välj inte en väst att växa i.

Andra typer av västar

Det kan vara svårt att få äldre ungdomar att använda räddningsväst, särskilt vid aktiviteter som kräver stor rörelsefrihet. Andra alternativ är då seglarväst eller uppblåsbara västar.

Som förälder ska man vara medveten om att en sådan väst inte alltid kan vända barnet rätt om det är medvetslöst. Det är också viktigt att man som förälder gör barnet uppmärksam på västens begränsningar.

Testa flytvästen efter köp och inför aktivitet

Låt gärna barnet bli bekant med västen genom att öva i lugnt vatten. Ta också för vana inför varje båttur att kontrollera att väst och remmar är hela och funktionsdugliga.

Båtvett

 • Var inte fler i båten än den är avsedd för.
 • Ta med en extra åra och ös-kar.
 • Drick inte alkohol på sjön, även små mängder ökar risken för olyckor.
 • Ta del av sjöväderrapporten innan du ger dig ut på sjön.
 • Stanna vid båten om du faller i vattnet. 

Läs mer om hur du kan öka din säkerhet på Din säkerhets webbplats Länk till annan webbplats..

Sidan uppdaterades senast: