Konsumentvägledning

Kostnadsfri rådgivning

Du som bor i Gislaveds kommun kan få kostnadsfri rådgivning i konsumentfrågor. Exempel på frågor som du som konsument kan få hjälp med:

  • Förköpsråd: information före köp av varor och tjänster.
  • Reklamationer: råd efter köp av varor och tjänster som inte motsvarar vad som utlovats.
  • Konsumenträtt: information om vilka rättigheter och skyldigheter du som konsument har.

När du handlar från en privatperson

Om du har handlat en vara av en privatperson så gäller inte Konsumentköplagen. Det innebär att jag som konsumentrådgivare inte heller kan hjälpa till vid tvister. Du kan heller inte pröva en eventuell tvist hos Allmänna Reklamationsnämnden. Behöver du hjälp kan du vända dig till en advokat eller jurist.

Nyheter

2021-04-16 Ny energimärkning för elprodukter

Från den 1 mars 2021 finns det en ny energimärkning för elprodukter. På Energimyndighetens hemsida går det att läsa mer om vad som gäller för dig som konsument. Länk till annan webbplats.

2020-11-30 Boka resa under pandemin

För dig som behöver boka en resa under coronapandemi, har Hallå Konsument sammanställt en lista på råd på vad du bör tänka på. Läs Hallå Konsumnets råd och tips på deras hemsida Länk till annan webbplats..

2020-10-02 Information om kemikalier

Köper du en vara har du rätt att veta om den innehåller några farliga kemikalier. På Sveriges konsumenters webbplats kan du läsa mer och även få information om Kemikalieappen, som är ett verktyg för hjälpa konsumenter att ta reda på om det finns farliga kemikalier i olika varor. Länk till annan webbplats.

2020-09-21 Coronaviruset: Rättigheter som konsument

Många resor och evenmang har blivit inställda eller ombokade på grund av coronaviruset. På webbsidan Hallå konsument finns en sammanställning på vilka rättigheter du har som konsument. Länk till annan webbplats.

2020-03-13 MyHeritage anmäls för brott mot GDPR

Många svenskar har skickat sina DNA-prover till gentestföretaget MyHeritage. Sveriges Konsumenter menar att företaget tar sig allt för stora friheter med människors känsliga uppgifter och anmäler därför företaget till Datainspektionen och Konsumentverket. Mer information hittar du på Sveriges konsumenters webbsida. Länk till annan webbplats.

2020-02-28 Coronaviruset: Det här gäller om du vill avboka en resa

Anna-Karin Baltzari Danfors som är Chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå berättar vad du har rätt till och vad som händer om du blir sjuk på resa. På Expressen webbsida kan du se en film om vad som gäller. Länk till annan webbplats.

2020-02-17 Oseriös telefonförsäljning fortsätter trots ny lag

Konsumenter luras in i ogiltiga avtal, stressas till köpbeslut och får inte den tid till reflektion som de har rätt till. Trots att en ny lag skulle ge ökat skydd för mobilkunder som köper abonnemang per telefon, så konstaterar Konsumentverket att problemen fortsätter. Läs SVT:s reportage på deras webbsida. Länk till annan webbplats.

2019-12-14 Så genomskådar du telefonförsäljarnas och eventförsäljarnas fulknep

”Vi ringer från din operatör och vill hjälpa dig att få ner din månadsavgift” är ett exempel på vad telefonförsäljare kan säga för att få dig att acceptera ett avtal som du egentligen inte vill ha. SVT:s Plusredaktionen har sammanställt en lista med fultrick som du ska passa dig för. Länk till annan webbplats.

Tips!

Skydda dig mot telefonförsäljare

Många av de som söker konsumentrådgivning har ofrivilligt ingått avtal med telefonförsäljare. Ett sätt att minska mängden samtal från telefonförsäljarna är att spärra telefonen med hjälp av spärrtjänsten NIX Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontaktinformation (direktkontakt)

Konsumentvägledningen har telefontid måndagar och tisdagar 13 -15, telefonnummer 0371-829 00.

Det finns information och vägledninggenom Konsumentverket på webbsidan Hallå konsument Länk till annan webbplats.

Besöksadress:
Gislaveds bibliotek
Gislegatan 5, Gislaved

Sidan uppdaterades senast: