Burseryds och Sandviks hembygdsgård

På en kulle med fritt läge i sydvästra utkanten av Burseryds bebyggelse ligger hembygdsgården med Vickelsbostugan

Burseryds och Sandviks hembygdsgårdar

Vickelsbostugan

Stugan är en gammal högloftsstuga av sydgötisk typ från Vickelsbo by. Envåningsdelen är en framkammarstuga som har daterats till 1600-talet men som kan vara något yngre. Tvåvåningsdelen som är tvärställd har enkelstuguplan och är troligen uppförd senare.
Här finns samlingar med ca 400 föremål, bl a bonadsmålningar, äldre husgeråd och möbler, många sannolikt från 1700-talet .

Kaffe med våfflor serveras på  söndagseftermiddagar under juli- augusti, kl 14.00-17.00. För mer information kontakta någon av personerna under kontaktinformation i rutan till höger. 

Rosendalsstugan


Rosendalsstugan

Mellan Burseryd och Sandvik, vid avtagsvägen till Mjöhult, ligger Rosendalsstugan, på en liten höjd till vänster. Stugan är omgiven av slåtteräng och inhägnad med en småländsk hankagärdsgård.
Detta är en gammal undantagsstuga, troligen byggd i slutet av 1700-talet. Stugans nuvarande plats är inte ursprunglig. Den revs på 1950-talet och flyttades från Klockebol för att återuppbyggas på nuvarande plats. I samband med detta gjordes också en del förbättringar av stugan. Bland annat murades spisen om, med en stor vit skorsten högt över taket.

Varje år hålls  här slåttergille på gammalt traditionellt sätt. Stugan och området sköts av Burseryd-Sandviks hembygdsförening.

Sidan uppdaterades senast: 2020-04-01