Burseryds och Sandviks hembygdsgård

På en kulle med fritt läge i sydvästra utkanten av Burseryds bebyggelse ligger hembygdsgården med Vickelsbostugan

Burseryds och Sandviks hembygdsgårdar

Vickelsbostugan

Stugan är en gammal högloftsstuga av sydgötisk typ från Vickelsbo by. Envåningsdelen är en framkammarstuga som har daterats till 1600-talet men som kan vara något yngre. Tvåvåningsdelen som är tvärställd har enkelstuguplan och är troligen uppförd senare.
Här finns samlingar med ca 400 föremål, bl a bonadsmålningar, äldre husgeråd och möbler, många sannolikt från 1700-talet.

Rosendalsstugan


Rosendalsstugan

Mellan Burseryd och Sandvik, vid avtagsvägen till Mjöhult, ligger Rosendalsstugan, på en liten höjd till vänster. Stugan är omgiven av slåtteräng och inhägnad med en småländsk hankagärdsgård.
Detta är en gammal undantagsstuga, troligen byggd i slutet av 1700-talet. Stugans nuvarande plats är inte ursprunglig. Den revs på 1950-talet och flyttades från Klockebol för att återuppbyggas på nuvarande plats. I samband med detta gjordes också en del förbättringar av stugan. Bland annat murades spisen om, med en stor vit skorsten högt över taket.

Ett slåttergille,på gammalt traditionellt sätt, brukar hållas här. Stugan och området sköts av Burseryd-Sandviks hembygdsförening.

Burseryd - Sandviks hemygdsförening
Holger Davidsson
Ordförande
Telefon: 070 676 36 18

För bokning av guidad tur kontakta:
Elsa Hultman
Telefon: 0371-502 80

Sidan uppdaterades senast: