Utställningar

Här hittar du alla utställningar som sker under hösten.

Håll utkik på sidan under hösten då aktiviteter kan ändras men också tillkomma. På grund av coronaviruset publicerar vi alla aktiviteter på webben då förutsättningarna kan ändras. Stanna hemma om du har förkylningssymtom, tvätta händerna ofta och tänk på att hålla avstånd.

Vill du ha direkt kontakt med verksamheterna kan du följa deras sociala medier:

Gislaveds konsthall

Där du står

Där du står är titeln på en utställning producerad i samarbete mellan HDK-Valand och Gislaveds konsthall. Sexton studenter har utforskat Gislaved och skapat nya konstverk med syfte att aktivera och gå i dialog med ortens sociala och kulturella historier och sammanhang. De individuella konstprojekten var ämnade för en gemensam utställning i den gamla gummifabriken. På grund av covid-19 har den fysiska grupputställningen ställts in.

Som en följd av detta har publikationen som utställning blivit studenternas huvudfokus. Vi hoppas att läsaren, genom kombinationen av tryckta och digitala material kommer att kunna möta studenternas verk och vara del av ett utforskande av Gislaved. Istället för att bjuda in en publik i utställningen får den nu komma till dig.

Vid sidan av de presenterade verken har vi försökt att skapa ett sammanhang. Bilder av den tilltänkta utställningsplatsen anger skala och proportioner. Författare Lina Ekdahl ger oss en poetisk upplevelse av platsen. Utställningen och publikationens curator, Nils Svensk skriver om de presenterade verkens sammanhang och skribenten och läraren Magnus Haglund gräver djupare i utställningens utgångspunkter.

Konstverken och de andra bidrag som tillsammans ingår i denna publikation eller utställning sammanförs till en helhet. Vi hoppas att den är större än summan av sina delar.

Medverkande konstnärer HDK-Valand Bfa 1: Lisa Broms, Gabriel Barria Colliander, Erik Ernsäter, Marie Florin, Anna Holmberg, Mille Holtegaard,Sally Karlsson, Ti Karlsson, Linnéa M.F. Larsson, Lisa Liljeström, Joseph Linderoth, Viggo Mattsson, Yrsa Petersson, Stella Dieden Richter, Emelié Sterner, Caroline Uggla

Poesi: Lina Ekdahl Curator: Nils Svensk, Gislaveds Konsthall Lärare / Co-curators: Behjat Omer Abdulla & Magnus Haglund, HDK-Valand

orange rosa bakgrund med texten där du står

Folksamling

Vänd blicken inåt och framåt. Vem är du och vad tar du med dig från den här tiden? Tillsammans äger vi i Gislaveds kommun en konstsamling, verks som via gåvor och inköp genom åren samlats in och som tillsammans avspeglar ett stycke historia.

Gislaveds konsthall ägnar sommarmånaderna åt dessa konstverk som finns på förskolor såväl som äldreboenden och omfattar allt från skulptur till video. Verken i utställningen utforskar många olika ämnen och tematiker, men porträtt och abstrakta bilder löper genom utställningen som parallella spår. Kan en bild av någon, av en människa, vara enbart en bild i sig själv? Och hur mycket av människan bakom lyser igenom i en helt abstrakt komposition?

Vi fyller konsthallen med verk som inte så ofta visas för allmänheten, och köper in nya verk av konstnärer med anknytning till Gislaveds kommun. På så sätt skapar vi ett varaktigt värde för alla kommunens invånare och ett stöd till verksamma konstnärer.

 • När: Pågående
 • Plats: Gislaveds konsthall (Borgen)
två tavlor med texten kommer snart

Biblioteken

Anna-Greta Malm, Nissafors Bruk

Foto

 • När: 31 aug-24 sept
 • Plats: Hestra bibliotek
svartvitt foto på ett barn vid en flod

Foto: Anna-Greta Malm

Gamla pressklipp från sydöstra kommundelen

Ur magasinet tar vi fram pressklipp om Reftele, Ås, och Kållerstad från åren 1960-1990. Samlade av Tage Hellroth.

 • När: 7 sept-29 nov
 • Plats: Reftele bibliotek

Gamla pressklipp från sydvästra kommundelen

Ur magasinet tar vi fram samlade pressklipp och fotografier om Burseryd, Bureskolan med Burseryds bibliotek samt Hällabäck.

 • När: 8 sept-27 okt
 • Plats: Burseryd bibliotek

Flaskskepp och historiska modellskepp

Anders Palm, Hestra

 • När: 5-29 okt
 • Plats: Hestra bibliotek
flaskskepp och en bok om flaskskepp

Carina Palmquist, Hestra

Akryl

 • När: 5-29 okt
 • Plats: Hestra bibliotek
måleri med blommor

Tavlor i akryl

Bodil Standoft, Borås

 • När: 5-29 okt
 • Plats: Smålandsstenars bibliotek

Isabergskolan

 • När: 9 nov-3 dec
 • Plats: Hestra bibliotek

Sidan uppdaterades senast: 2020-08-13