Bild på provsal

Betyg, prövning och högskoleprov

På den här sidan har vi samlat information om hur du går tillväga för att hantera dina betyg, skrivningar och högskoleprov. Det kan exempelvis vara att du vill beställa befintliga betyg, ta reda på när skrivningar är planerade och mer.

Betygsdatabas

Gislaveds Gymnasium är kopplat till den nationella databasen, så när du får din examen hos oss skickas dina betyg dit.

Detta innebär att om du söker till Högskola/Universitet behöver du inte skicka in dina betyg själv utan de hämtas automatiskt upp i databasen.

Däremot om du söker till Folkhögskola, Yrkeshögskola eller någon fristående utbildning, så behöver du ta kopia på det betygsdokument du får hemskickat efter studenten och ge till dem.

Observera att du alltid har eget ansvar att kontrollera att dina betyg och andra relevanta meriter är UHR tillhanda i utsatt tid för anmälan. Även om din skola är ansluten till betygsdatabasen.

Betyg - Vuxenutbildningen

Välkommen att kontakta oss via e-post.

För att vi ska kunna hitta ditt betyg är det viktigt att du uppger följande:

  • Förnamn
  • Efternamn
  • Eventuellt tidigare efternamn
  • Födelsedatum
  • Det år utbildningen avslutades
  • Fullständig postadress
  • Telefonnummer

Gymnasieexamen och slutbetyg

Du kan läsa mot en gymnasieexamen/slutbetyg på Vuxenutbildningen. Det går att läsa teoretiska kurser mot en gymnasieexamen/slutbetyg. Läser du en yrkesutbildning så kan du använda dina kurser därifrån som en del till din gymnasieexamen/slutbetyg.

Tänk därför på att alltid ta kontakt med studie- och yrkesvägledare för att planera dina studier mot en gymnasieexamen/slutbetyg.

Om du sedan tidigare har ett studiebevis eller utdrag ur betygskatalog från Teknikprogrammet är det extra viktigt att du kontaktar studie- och yrkesvägledare inför din studieplanering, eftersom reglerna i det fallet skiljer sig åt mellan gymnasiet och vuxenutbildningen.

När du har tillräckligt många poäng i rätt kurser så kan du begära ut en gymnasieexamen/slutbetyg. Regeringen har beslutat att förlänga möjligheten att utfärda slutbetyg på komvux ytterligare pga pandemin till 2025-07-01.

Tänk på att du alltid själv måste begära ut ditt gymnasieexamen/slutbetyg och att du tillsammans med studie- och yrkesvägledare planerar kurserna som ska ingå.

Prov

Varje år har vi prov inplanerade som visar dina färdigheter. Här ser du en aktuell lista på när respektive kurs och program har prov Pdf, 20.9 kB..

Prövningar för vuxna

Du kan göra prövning som vuxen från och med 1 juli det år du fyller 20 år eller har avslutat 3 årigt gymnasium.

Avgift för prövning

Avgiften för prövning är 500 kronor per kurs, förutom för dig som är inskriven i kommunala vuxenutbildningen i Gislaved och har betyget IG, eller F i den kurs som ska prövas. Du kan inte pröva i samma kurs som du har anmält dig till på vuxen-utbildningen.

Prövningsperioderna under läsåret

Anmälan till prövning görs senast fem veckor före prövningen på blankett som kan hämtas och lämnas till Johan Stridlund(bakom receptionen).

Sidan uppdaterades senast: