
VIKTIG INFORMATION!
PRAO hösten 2020 genomförs inte på arbetsplatser.
PRAO - praktisk arbetslivsorientering
Vill ditt företag eller organisation ta emot PRAO-elever eller vara en del av samverkan skola-arbetsliv? Hör av dig till projektledaren för skola-arbetsliv via kommunens kontaktcenter.
Bakgrund
Enligt skollagen 10 kap. 8a §, ska elever i grundskolans årskurs 8 och 9 totalt genomföra tio dagars praktisk arbetslivsorientering - PRAO. I Gislaveds kommun är uppdelningen fem dagar i respektive årskurs.
Syftet med PRAO:n är att elever ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. Avsikten är inte att PRAO ska ersätta andra former av arbetslivsorienterande insatser, utan att det i stället ska fungera som ett komplement. Huvudmannen/skolan ansvarar för att ta fram arbetsplatser, inte vårdnadshavare.
Mer information om PRAO finns att läsa på Skolverkets webbplats.
Hur fungerar det i Gislaveds kommun?
I Gislaveds kommun är uppdelningen fem dagar i årskurs 8 under våren och fem dagar i årskurs 9 under hösten.
Årskurs 9 (hösten)
PRAO hösten 2020 för elever i årskurs 9 kommer inte att genomföras på arbetsplatser. PRAO:n kommer att ersättas med andra arbetslivsorienterande aktiviteter.
Tips till dig som tar emot PRAO-elever
För att du som arbetsgivare ska känna att PRAO:n ska bli meningsfull delar några lokala arbetsgivare med sig av tips hur man kan strukturera en PRAO-vecka. Även elever berättar om sina tankar om PRAO och vad du som arbetsgivare kan tänka på.
Film om varför det är viktigt att ta emot PRAO-elever.
Film om hur man kan strukturera en PRAO-vecka.
Film om elevers tankar om en PRAO-vecka.
Årskurs 8 (våren)
PRAO i årskurs 8 inriktar sig på de kommunala arbetsplatserna. PRAO 2020 har genomförts under våren med olika veckor för olika skolor.
PRAO är ett av stegen in på arbetsmarknaden
I Gislaveds kommun pågår ett aktivt arbete med att få en ökad samverkan mellan skolan och arbetslivet. Läs mer om skola-arbetsliv - SKAL.
PRAO är en del av SKAL och ungdomarna kommer bland annat via PRAO få en arbetlivsreferens som de kan använda sig av vid framtida arbeten, exempelvis sommarjobb i såväl privat som offentlig verksamhet.
I Gislaveds kommun finns en ferieverksamhet för ungdomar, och PRAO kopplas samman med denna.
Sidan uppdaterades senast: 2020-09-09