Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Ventilation

God ventilation är en förutsättning för att du ska må bra i din bostad. Kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening om du upplever att ventilationen inte fungerar.

Vår hälsa beror till stor del på kvaliteten hos den luft vi andas. Därför är det viktigt att luften inte innehåller skadliga eller irriterande ämnen som kan orsaka sjukdomar eller besvär.

Syftet med ventilationen är att leda bort fukt och föroreningar från inomhusluften och tillföra bostaden frisk luft utifrån. Om ventilationen inte fungerar finns det en risk att människor som vistas i lokalen drabbas av sjukdom eller hälsoproblem.

Anmälan

Installation av en anordning för ventilation är alltid anmälningspliktigt.

Läs mer på boverkets hemsida om ventilation och vad som räknas som en väsentlig ändring.

Det här kan du gära för att få bra ventilation

  • Vädra ofta, snabbt och effektivt med tvärdrag.
  • Håll frånlufts- och tilluftsventilerna öppna och rengör dem ofta. Många ventilationsdon kan enkelt plockas isär och diskas rena med diskmedel och vatten.
  • Håll fönster i köket stängt när du lagar mat så att dina grannar inte störs av matos. Installera inte köksfläkt utan att tala med fastighetsägaren, eftersom det kan försämra grannarnas ventilation.

Obligatorisk ventilationskontroll för fastighetsägare

I lokaler med många människor kan ibland antalet personer som vistas i rummet överskrida vad ventilationen är avsedd för. Hög koldioxidhalt under längre tid är en indikation på dålig ventilation och luftkvalitet. Det finns regler om obligatorisk funktionskontroll, OVK, av ventilationssystem. Förskolor, skolor, vårdlokaler, flerbostadshus, kontor och affärer ingår i kontrollen. Byggenheten är kontrollmyndighet för obligatoriska ventilationskontroller.

Läs mer om ventilation på Folkhälsomyndighetens hemsida

Läs mer om OVK på Boverkets hemsida

Lämna klagomål om störning

Du kan lämna klagomål om störning till oss, men du bör i första hand alltid kontakta den som orsakar störningen som då har möjlighet att förbättra situationen.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidanKontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.