Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan

Brandskydd hemma

Här hittar du ett antal tips på vad du bör tänka på för ett säkrare brandskydd hemma.

Brandvarnare

Det viktigaste är att du har en fungerande brandvarnare i ditt hem som varnar dig när rök uppstår. Den ska sitta ungefär mitt i bostaden och du bör prova den på testknappen minst 2 gånger per år. Har du större bostad så rekommenderas en brandvarnare per 60 m2 och minst en per våningsplan, gärna sammankopplade.

Brandsläckare och brandfilt

I ditt hem ska du ha minst en brandsläckare och brandfilt. Brandsläckaren ska vara av typ pulver och minst 6 kg och följa standarden EN3. Brandfilten är bäst att förvara i eller nära köket för att i första hand släcka en brand på spisen.

Hemelektronik och fasta installationer

Allt från datorer och mobilladdare till brödrostar alstrar värme i någon form. Använd därför bara hela och oskadade produkter och köp bara CE-märkta produkter samt i original. Lämna heller inte elektronik som laddare inkopplat i onödan, särskilt inte när du sover, och var försiktig så den inte slits i t ex sladden.

Som fastighetsägare är du själv ansvarig för att din fasta elanläggning är säker. Överslag och varmgång i elinstallationer vållar många bränder varje år och äldre anläggningar kan medföra högre brandrisk. Be en elinstallatör att se över din elanläggning om du känner dig osäker!

När du blir äldre

När du blir äldre så ökar risken för att skadas eller omkomma till följd av brand. Som hjälpmedel finns det rökdetektorer till trygghetslarm, spisvakt, vibrationsplattor till kudden och portabel sprinkler.

Om du eller en anhörig är i behov av mer hjälp så kontakta kommunen som kan ge dig råd. Vissa åtgärder, som spisvakt, är bidragsberättigade som bostadsanpassning. Du kan också läsa mer om individanpassat brandskydd i länken längre ned.

Ordning och reda

Ett enkelt sätt att förebygga brand är att hålla ordning och reda samt rent och snyggt. Damm och smuts som samlas utgör en brandrisk tillsammans med varm hemelektronik. Det är därför bra att regelbundet städa bakom kyl/frys, TV och liknande. Förutom att det blir trevligare och drar mindre energi så minskar även brandrisken.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.