Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Hundar, katter och andra sällskapsdjur

Hundar och katter är trevliga sällskapsdjur, men kan störa grannar. Du ska sköta ditt husdjur så det mår bra och inte stör andra.

Detta gäller dig som hundägare

Hundägare har enligt lag ett strikt ansvar för hunden. Det innebär att du som hundägare är ersättningsskyldig för allt som din hund orsakar, oavsett om du är vållande eller inte. Om någon öppnar grinden till din tomt och släpper ut din hund och hunden orsakar en trafikolycka, är det du som hundägare som blir ersättningsskyldig.

Var noga med att du har en ansvarsförsäkring. Ofta ingår det i hemförsäkringen, men det är bäst att du kontrollera innan någonting händer.

Som hundägare måste du ta hänsyn till att andra människor kan vara allergiska, hundrädda eller kan störas om din hund skäller. Koppla din hund när du möter andra, oavsett hur "snäll" hunden är. Du ska ta upp bajs efter din hund inom tätbebyggt område och på annan plats där många personer vistas. Hundar ska alltid hållas kopplade på försäljningsplatser, till exempel under torghandel, på lekplatser, i parker och i byggda motionsspår.

När en hund inte är kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer. Det finns krav på att hundar ska vara ID-märkta och ägarna registrerade i ett centralt register.

Störs du av skällande hundar i ditt närområde ska du först och främst kontakta ägaren till hunden för att försöka komma fram till en lösning. Hundägaren kanske inte är medveten om att skällandet upplevs som ett problem. I andra hand ska du kontakta din hyresvärd/fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Om problemen fortsätter kan du göra en anmälan läs mer om anmälan på sidan om störningar och klagomål.

Hundbadplats

Läs mer på sidan om badplatser var du får bada med din hund.

Här får du inte ta med din hund

Läs mer på naturvårdsverkets hemsida om hur du bör hantera din hund i naturen.

Vänd dig till Länsstyrelsen i Jönköpings län om du misstänker att ett djur far illa. Länsstyrelsen har tillsyn över djurskyddslagen.

Detta gäller för dig som kattägare

Katter har rätt att röra sig fritt över andra tomter än sin ägares. Det är ingen olägenhet för människors hälsa om en eller flera katter utträttar sina behov på din tomt eller ligger på dina utemöbler. I vissa fall kan dock katter vara en olägenhet som måste tas om hand, till exempel om det handlar om ett stort antal katter inom ett begränsat område.

Ansvaret ligger på dig att hålla katten borta och förhindra att den kan komma in på din uteplats. Men detta ansvar ger dig ingen rätt att skada katten! Ägaren ska i sin tur ha sin katt under uppsikt så att den inte stör andra.

Om du är kattägare, tänk på följande:

  • För att undvika att din katt av misstag bedöms som förvildad och avlivas är det bra om du har ett halsband på den, gärna med en bjällra för att varna fåglar.
  • Om katten rastas utomhus bör den hållas under uppsikt, den bör inte heller rastas på lekplatser och i sandlådor. De flesta katter kan tränas att gå i sele.
  • Många problem undviks om du låter kastrera eller sterilisera din katt - hanar blir lugnare och mer tillgivna och honor får inga oönskade kattungar. Hos hanar minskar även behovet att markera revir.

Bortsprungna katter​

Skulle din katt springa bort eller om du hittar en herrelös katt bör du kontakta Polismyndigheten på telefon 114 14. De har ett ansvar för upphittade djur. Om du vill ha hjälp med att fånga in en förvildad katt finns en kattbur du kan låna av kommunen.

Förvildade katter

Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter får en katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad skjutas av jakträttsinnehavare. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av Polismyndigheten för att avlossa skott.

Begrava en hund eller katt

Du får gräva ner döda sällskapsdjur på din tomt om du följer kommunens anvisningar.

När du begraver sällskapsdjur måste du tänka på att du har tillräckligt stort avstånd till granntomter, dricksvattentäkter, vattendrag och grundvatten. Du måste också begrava djuret tillräckligt djupt så att inte andra djur kan gräva upp det igen. För att förhindra spridning av smitta bör djuret vara friskt. Vid misstanke om allvarliga smittsamma sjukdomar finns skyldighet för djurägaren att ta kontakt med veterinär för en eventuell utredning.

Kremering av sällskapsdjur utförs av Flattinge Smådjurskremering som ligger mellan Värnamo och Ljungby.

Minigris som husdjur

För en minigris som hålls som sällskapsdjur behöver du inte söka tillstånd av kommunen.

Här kan du läsa mer om skötsel av minigrisen på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Begrava en minigris

Du kan också begrava din minigris i din trädgård eller kremera den.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.