Kontaktcenter
Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00
Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan
Hantera och sprida gödsel
När du hanterar gödsel ska du göra det så näringen återförs till åkermarken samtidigt som det blir så lite läckage som möjligt till yt- och grundvatten. Du som hanterar gödseln är ansvarig för att använda tillräckliga skyddsåtgärder.
Hantera gödseln på rätt sätt – det vinner både du och miljön på
Med gödsel kan användningen av konstgödsel minskas. Det blir billigare och minskar påverkan på miljön. För att förhindra att växtnäringen i gödseln försvinner är det viktigt att gödseln hanteras på rätt sätt. Förvaringsutrymmena ska vara täta och gödseln spridas vid rätt tidpunkt.
Under hösten och vintern är läckaget störst eftersom växterna under denna period tar upp mycket lite näringsämnen, samtidigt som det förekommer mycket nederbörd. För att minimera läckage till yt- och grundvatten finns regler för lagring och spridning av stallgödsel.
Detta gäller dig med fler än tio djurenheter
För djurhållare med tio djurenheter eller fler gäller generellt att:- Det ska finnas kapacitet att lagra gödseln i sex månader
- Gödseln ska lagras i täta förvaringsutrymmen
- Urinbrunnar och flytgödselbehållare ska vara täckta och påfyllning ska göras under täckningen
- Spridning av gödsel får ske 1 mars till 31 november om marken inte är snötäckt. Myllas gödseln ner samma dag är det tillåtet att sprida året runt.
På jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om gödselhantering
Sidans innehåll senast uppdaterat:
Saknar du något på denna sida?
Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.