Gislaveds kommun logotyp

Ljusmanifestation på suicidpreventiva dagen

Senast uppdaterad 06 september 2024

Den 10 september, på suicidpreventiva dagen, anordnar Räddningstjänsten i Gislaved–Gnosjö en ljusmanifestation på Stortorget i Gislaved för att hedra de som mist livet i självmord.

I år kommer 48 fler ljus än tidigare att tändas, vilket symboliserar ökningen av antalet självmord under 2023. Totalt miste 1 617 personer livet i självmord förra året, jämfört med 1 569 personer året innan.

Madelen Kjell, som arbetar med det suicidpreventiva arbetet på Räddningstjänsten, reflekterar över de ökade siffrorna och påpekar att det finns många olika faktorer som kan leda till självmord. Hon betonar vikten av att prata om ämnet, även om det kan kännas svårt. Att våga lyfta frågan och erbjuda stöd kan vara livsavgörande för någon som mår dåligt.

De senaste åren har antalet självmord ökat stadigt, och under pandemin såg man en tydlig ökning.

– Människor som överlever suicidförsök berättar ofta om att de har känt sig ensamma och att det har varit anledningen till att de tillslut inte har orkat, säger Madelen.

Statistiken följs noga för att förstå mönstren bakom självmord, men det är viktigt att inte generalisera, då olika faktorer som spelmissbruk, missbruk av alkohol eller droger, och psykisk ohälsa kan spela in.

– Vi behöver börja det preventiva arbetet för att motverka självmord redan som småbarnsföräldrar och i skolan, för att lära barnen strategier att använda vid motgångar i livet, säger Madelen.

Hon menar att det är viktigt att bygga starka nätverk och gemenskaper för att motverka känslor av ensamhet. Friskfaktorer som motion och socialt engagemang kan också spela en viktig roll i att stärka människor och hjälpa dem att stå emot livets utmaningar.

Ljusmanifestationen på Stortorget

Ljusmanifestationen på Stortorget är en del av det arbete som sker för att öka medvetenheten kring psykisk ohälsa och självmord. Genom att fortsätta prata om ämnet och bryta stigmat kring självmord hoppas man kunna rädda fler liv.

  • 10 september
  • Klockan 19.30-20.30
  • Stortorget, Gislaved
  • Musik och dans från Gislaveds gymnasium, estetiska programmet.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.