Gislaveds kommun logotyp

Den här nyheten är äldre än ett år.

Brinnande ved i eldstad

Elda säkert i vinter

Senast uppdaterad 31 januari 2023

På grund av de höga elpriserna förväntas fler elda i kaminer och värmepannor i höst och vinter. Vi ger dig våra tips för att elda så säkert som möjligt.

Troligtvis är vi fler som kommer att elda mer i våra kaminer och värmepannor i höst på grund av de höga elpriserna. Samtidigt går vi in i årets brandfarligaste månader då vi generellt använder mer levande ljus och värmekällor. Det finns flera saker att tänka på för att göra eldningen så säker som möjligt och minimera risken för brand.

Kontrollera din eldstad

Har du tänkt elda mer än vanligt i din värmepanna, kamin eller i den öppna spisen, behöver du troligen brandskyddskontrollera den och få ett godkännande av kommunen innan du gör det. En normal braskamin som enbart är till för "myseldning" kan exempelvis behövas sotas ytterligare om du ökar användningen. Om du vill använda en anläggning som inte är kontrollerad alls eller har eldningsförbud, måste du själv boka en brandskyddskontroll före användning.

– Felaktig eldning eller eldning i eldstäder som inte är brandskyddskontrollerade ger stor risk för brand eller soteld, berättar Johan Rönmark, ställföreträdande räddningschef. Tänk också på att om något händer och eldstaden inte är kontrollerad, kan det påverka din försäkring.

Du behöver kontakta sotaren om du:

  • har för avsikt att elda mer än cirka 1 kubikmeter ved under vintern i en kamin som du normalt använder mer sällan.
  • vill elda i en eldstad som har eldningsförbud.
  • är osäker på om eldstaden är godkänd för eldning.

Du hittar mer information på sidan om sotning och brandskyddskontroll.

GGVV Sotning, ventilation och energiservice

I Gislaveds kommun är det företaget GGVV Sotning, ventilation och energiservice som är upphandlade för sotning och brandskyddskontroll. Kontakta dem via telefon på 0371-131 80 eller e-post på info@ggvvsot.se.

Några goda råd för säker eldning

  • Ha alltid fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma.
  • Om du eldar med ved, se till att den är torr. En bra tumregel är att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår, gärna ett år. Om du använder ved som inte har torkat så ökar risken för skorstensbrand eftersom beläggning av sot och tjära då ökar i kanalerna.
  • Elda inte plankor eller brädbitar som har nubb kvar från sommarens byggen.
  • Elda aldrig impregnerat eller målat trä. Det kan ge betydligt högre värme, utsläpp och skadliga beläggningar på eldstaden och skorstenen. Trall och målat virke ska du lämna till din återvinningscentral.
  • Lär dig tända din anläggning på rätt sätt.
  • Tänk på att om du eldar med dålig ved så kan det störa dina grannar.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.