Gislaveds kommun logotyp
En roddbåt vid strandkanten av en sjö en sommardag.

Tillstånd krävs för att ta vatten från sjöar och vattendrag i länet

Senast uppdaterad 05 juli 2023

På grund av låga vattennivåer i många av länets vattendrag och sjöar, har Länsstyrelsen i Jönköpings län beslutat att man inte får ta vatten från vattendrag och sjöar utan tillstånd eller anmälan.

Måndagen den 3 juli beslutade Länsstyrelsen i Jönköpings län att du inte får ta vatten från vattendrag och sjöar i länet utan tillstånd eller anmälan, detta på grund av de låga flödena i länets vattendrag. Det innebär att du inte får ta vatten från ett vattendrag för att fylla din pool eller vattna din gräsmatta. Det är inte heller tillåtet att ta vatten ur vattendrag utan tillstånd eller anmälan för flera hushålls vattenförbrukning, oavsett ändamål. Beslutet gäller både dig som privatperson, föreningar och kommuner.

Beslutet gäller från 3 juli tills vidare, fram tills att risken för vattenbrist tydligt minskat.

Mer information om beslutet och kontaktinformation vid frågor finns på Länsstyrelsens webbplats.

Låga flöden i de flesta av länets vattendrag

Just nu är det mycket låga flöden i de flesta av länets vattendrag. Trots nederbörd under de senaste dagarna är vattennivån generellt låg och sjunkande i hela länet. Mer nederbörd i prognosen innebär att minskningen inte går lika snabbt som innan, men ytvattennivåerna sjunker fortfarande.

Emåsystemet, Svartån, Huskvarnaån med flera ligger under eller strax över medellåg vattenföring. Lagan och Nissan har tillfälligt börjat närma sig medelvattenföring, men kommer att börja sjunka igen när regnet upphör.

Långtidsprognoser visar på en stor risk för att det ska bli torrare och varmare än normalt vilket innebär att läget kan komma att förvärras innan slutet av sommaren.

Hjälp till att spara vatten!

Små förändringar i vardagen gör att vi tillsammans kan göra stor skillnad. Hur du använder vattnet spelar roll. Du kan göra en betydande insats genom att vara sparsam med vattnet, inte bara under sommaren utan året om. Varje liten förändring räknas.

Ta del av våra tips på hur du kan spara vatten.

Läget bevakas i kommunen

För att hålla koll på läget vad gäller torka, vattennivåer och brandrisk samarbetar kommunen med andra aktörer i närområdet, exempelvis lokala bönder, vårt näringslivsbolag Enter och Svenska kyrkan. Vi bevakar läget noggrant och utgår från en gemensam lägesbild. Skulle lägesbilden förändras är vi förberedda på att vidta åtgärder för att hjälpa till där vi kan.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.