Gislaveds kommun logotyp

Foto: Svapipe AB

Renspolning av vattenledningar i Smålandsstenar

Senast uppdaterad 10 augusti 2023

Från augusti till oktober utförs renspolning av vattenledningar i Smålandsstenar. Det kan innebära att du som fastighetsägare tillfälligt inte kan använda vattnet.

För att förbättra vattenkvaliteten och förebygga de problem med missfärgat vatten som ökat i området på senare år, kommer renspolning av vattenledningsnätet i Smålandsstenar att utföras under perioden augusti till oktober. Reningen görs med hjälp av tryckluft som leds in och ut i ledningssträckan via brand- eller spolposter. Det luftblandade vattnet hjälper till att avskilja avlagringarna (järn och mangan) i rören. Arbetet utförs av företaget Svapipe AB på uppdrag av kommunen.

Berörda meddelas via post

Arbetet beräknas starta 15 augusti och pågå 10 veckor framåt. Luft- vattenspolningen delas upp i etapper och du som berörs kommer att få information i brevlådan 3-5 dagar i förväg. I denna information uppmanas du att inte använda vattnet den dag du direkt berörs av spolningen. Du får även information om när och hur länge spolningen beräknas pågå.

I vissa områden kan vi behöva spola vid fler än ett tillfälle. Du som berörs kommer att meddelas igen via post.

Så påverkas du som fastighetsägare

I samband med spolningen kan du som fastighetsägare i området få missfärgat vatten. Missfärgningar kan även uppstå utanför det område där spolningen pågår. Om vattnet är mycket missfärgat, bör det inte drickas eller användas till matlagning. Det ska inte heller användas till tvätt då tyger kan bli missfärgade av vattnet.

Efter spolning

Det är viktigt att du låter vattnet spola kraftigt i kallvattenkranen efter avslutad spolning för att få bort luft och missfärgningar. Vänta med att spola i toalettstolen tills samtliga kranar är renspolade för att undvika igensättning av filter och ventiler.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.